ЄС має намір скоротити залежність від російського газу майже на 80% вже цьогоріч

ЄС має намір скоротити залежність від російського газу майже на 80% вже цьогоріч

Укрінформ
Європейський Союз розробляє план припинення залежності від російського газу, що може призвести до скорочення його споживання на 80% уже цього року.

Про це передає Укрінформ із посиланням на Bloomberg.

Європейська комісія має презентувати цей план у вівторок. Він передбачає, зокрема, освоєння нових джерел газопостачання та підвищення енергоефективності.

«Думаю, завтра ми зможемо представити план, який суттєво знизить нашу залежність від російського газу вже цьогоріч і протягом кількох років зробить нас незалежними від його імпорту. Гадаю, що це можливо. Це нелегко, але можливо», - заявив глава ЄС із питань клімату Франс Тіммерманс, виступаючи в понеділок у Європарламенті.

За даними Єврокомісії, ЄС має достатньо газу, щоб завершити зимовий сезон навіть у разі припинення поставок з росії. Вона рекомендуватиме державам-членам уже зараз розпочати роботу із наповнення газосховищ до наступної зими.

Комісія має намір заявити, що прискорення реалізації «Зеленого курсу» дасть змогу скоротити викиди парникових газів, знизити залежність від імпорту викопного палива й захистити економіку від зростання цін.

План передбачає збільшення імпорту газу з-за меж росії, більше залучення поновлюваних джерел енергії, економію енергії та ширше використання електроенергетики. Загалом це дасть ЄС можливість цього року зменшити використання російського газу на 112 млрд кубометрів при нинішньому споживанні 155 млрд.

Близько 50 млрд куб. м палива на рік надходитиме у вигляді скрапленого газу, 10 млрд - трубопроводами від інших постачальників і 20 млрд компенсуватиметься за рахунок нових вітроенергетичних потужностей, які зменшать попит на газові електростанції.

Комісія також пропонуватиме з’єднати трубопроводи на Піренейському півострові з рештою Європи, також підключити до мережі Болгарію та Грецію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-