НАТО не закриє небо над Україною, бо відповідає за життя європейців - Бербок

НАТО не закриє небо над Україною, бо відповідає за життя європейців - Бербок

Укрінформ
НАТО не піде на закриття повітряного простору над Україною, адже це означатиме вступ у військовий конфлікт з Росією, що поставить під загрозу життя мільйонів європейців.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок в ефірі німецького телеканалу ARD, передає кореспондент Укрінформ.

«Це означатиме, що літаки НАТО будуть обстрілювати російські літаки, це означатиме пряму участь НАТО в конфлікті… У нас є відповідальність за захист власного населення», - заявила Бербок, яка брала участь у зустрічі міністрів закордонних справ альянсу в п’ятницю.

Вона зазначила, що блок несе відповідальність за життя мільйонів європейців і не може ризикувати, аби путінська війна в Україні перекинулася на інші країни та перетворилася на третю світову - тож «треба зберігати холодну голову».

При цьому міністр зауважила, що докори Президента України Володимира Зеленського «уражають прямо в серце».

Глава МЗС ФРН сказала, що події останніх днів показали - для Путіна не існує «червоних ліній», тож НАТО має посилити свої східні кордони, аби бути в змозі захистити союзників. Вона додала, що Німеччина підтримує передачу Польщею Україні літаків радянського зразка (на що Варшава ще не погодилася).

Німеччина своє чергою буде дивитися, що ще зможе надати Києву зі своїх запасів. Водночас глава МЗС ФРН зауважила, що не про всі домовленості треба говорити в публічному просторі.

Бербок упевнена, що запровадження західних санкцій і постачання зброї матимуть ефект, тиск на російське керівництво зростає. Втім, співголова партії «Зелених» обережно поставилася до заклику повністю відмовитися від імпорту російських енергоносіїв, зазначивши, що до такого кроку «треба добре підготуватися». Вона додала, що санкції починають діяти не відразу, що вони мають бути такими, які триватимуть довго, а не будуть скасовані невдовзі після впровадження.

З 24 лютого в Україні триває війна з російськими загарбниками. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.

Україна офіційно направила позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Фото надано пресслужбою МЗС України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-