Радбез ООН збирається на термінове засідання через напад Росії на Запорізьку АЕС

Радбез ООН збирається на термінове засідання через напад Росії на Запорізьку АЕС

Укрінформ
Рада Безпеки ООН збереться у п'ятницю на термінове засідання у зв’язку з атакою російських військ Запорізької атомної електростанції.

Як повідомили Укрінформу в Постійному представництві України при ООН, засідання, ініційоване постійним членом Радбезу Великою Британією, розпочнеться у Нью-Йорку об 11:30 за східноамериканським часом (18:30 за Києвом).

Раніше інформувалося, що вночі проти 4 березня внаслідок обстрілу на території АЕС виникла пожежа, загинули та отримали поранення люди. Пожежу ліквідовано. Радіаційний фон перебуває в межах норми.

Однак майданчик Запорізької АЕС перебуває під контролем збройних підрозділів РФ.

Відповідно до заяви МЗС України, охолодження ядерного палива на енергоблоках Запорізької АЕС забезпечується проєктними системами енергоблоків згідно з вимогами технологічних регламентів безпечної експлуатації. Водночас втрата можливості охолодження ядерного палива може спричинити радіоактивне ураження значних територій та мати непоправні наслідки для екології Європи. Окрім шести енергоблоків, на майданчику Запорізької АЕС розташоване сховище відпрацьованого ядерного палива, пошкодження якого також може призвести до радіоактивного викиду.

Своїм збройним нападом на ядерний об’єкт Росія порушила всі міжнародні угоди в рамках МАГАТЕ, насамперед Статут МАГАТЕ, Об'єднану конвенцію про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами, Конвенцію про сповіщення про ядерну аварію та Конвенцію про фізичний захист ядерних установок та ядерного матеріалу. Обстріл Запорізької АЕС є також грубим порушенням Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та Міжнародної конвенції про боротьбу з актами ядерного тероризму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-