Макрон у зверненні до французів: Путін свідомо обрав війну

Макрон у зверненні до французів: Путін свідомо обрав війну

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон підтвердив свою підтримку України, наголосивши, що президент РФ Володимир Путін свідомо обрав війну.

Про це йшлося у зверненні Макрона до нації з приводу війни в Україні, повідомляє Укрінформ.

"Ми стоїмо поруч з Україною. Я звертаюся до президента Володимира Зеленського з братньою підтримкою Франції", - сказав він.

Президент Франції назвав Росію агресором. "Росію не атакують, це агресор", - наголосив Макрон.

Він засудив "жорстокий напад президента Путіна" на Україну, і, згадуючи свою поїздку до Кремля, додав, що ні Європа, ні Україна, ні НАТО не хотіли цієї війни.

Також президент Франції розкритикував заяви Москви, яка виправдовує своє вторгнення в Україну боротьбою з «нацизмом».

“Президент Путін один і свідомо обрав війну <...> Ця війна є плодом духу помсти, народженим ревізіоністським прочитанням історії Європи», - вважає Макрон.

Він високо оцінив "єдність країн світу" проти дій Росії, нагадавши про запровадження проти неї економічних санкцій, а також — про ухвалену сьогодні переважною більшістю голосів резолюцію Генеральної асамблеї ООН про засудження дій Росії. Також не залишилися поза увагою санкції, завдяки яким російські пропагандистські ЗМІ припинили мовлення в Європі.

Водночас Макрон запевнив, що Франція не воює з Росією, і він залишатиметься на зв'язку з Путіним, оскільки краще обирати шлях дипломатії.

«Я також вирішив залишатися в контакті й буду підтримувати зв’язок з президентом Путіним, наскільки зможу, щоб невтомно переконувати його відмовитися від зброї», - сказав він.

Макрон пообіцяв підтримку Європи у прийомі біженців з України. «Кілька сотень тисяч біженців з України є і будуть прийняті на нашому континенті. Франція прийме свою частину», - сказав він.

Стосовно посилення безпеки в регіоні президент акцентував на військовому підкріпленні, зазначивши, що кілька сотень французьких солдатів прибули вчора до Румунії.

«В Україні немає ні військ НАТО, ні баз», - констатував він.

Також Макрон заявив про інвестиції в оборону, енергетику та економіку, щоб забезпечити незалежність Франції в цих сферах у найближчі роки, а також про плани поширити цю стратегію на весь Європейський Союз.

За словами французького президента, питання європейської оборони стане предметом зустрічі глав європейських урядів 10-11 березня.

Як повідомляв Укрінформ, Єврокомісія запропонувала 2 березня ввести в дію механізм тимчасового захисту для людей, які рятуються на територіях країн - членів ЄС від війни Росії проти України. Тим, хто тікає від війни, буде забезпечено тимчасовий захист у ЄС, тобто, їм буде надано дозвіл на проживання, вони матимуть доступ до освіти та до трудового ринку

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-