ЄСПЛ отримав запит України з вимогою зупинити напади РФ на цивільні об'єкти

ЄСПЛ отримав запит України з вимогою зупинити напади РФ на цивільні об'єкти

Укрінформ
Європейський суд з прав людини підтримав отримання запиту українського уряду про надання вказівки уряду Російської Федерації про вжиття заходів щодо масових порушень прав людини, вчинених російськими військами в ході військової агресії проти України.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Міністерства юстиції України у Телеграмі.

"Сьогодні, 1 березня 2022 року, Європейський суд з прав людини підтвердив отримання запиту від уряду України від 28 лютого 2022 року, відповідно до правила 39 Регламенту Європейського суду, про надання вказівки уряду Російської Федерації щодо вжиття невідкладних заходів щодо масових порушень прав людини, вчинених російськими військами в ході військової агресії проти суверенної території України", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що ЄСПЛ, взявши до уваги нинішні військові дії, які розпочалися 24 лютого 2022 року в різних частинах України, "вирішив, що це створює реальний і постійний ризик серйозних порушень конвенційних прав цивільного населення, зокрема за статтями 2, 3 і статтею 8 Конвенції".

"З метою запобігання таким порушенням та відповідно до Правила 39 свого Регламенту, Європейський суд в інтересах сторін та належного ведення провадження у справі вказав уряду Росії утримуватися від військових атак на мирне населення і цивільні об'єкти, у тому числі житлові приміщення, автомобілі швидкої допомоги та інші особливо охоронювані цивільні об’єкти, таких як школи та лікарні, а також негайно забезпечити безпеку медичних установ, персоналу та автомобілів швидкої допомоги на території, що піддається нападу чи облозі з боку російських військ", - ідеться в повідомленні.

Повідомляється, що уряду Російської Федерації було запропоновано якомога швидше повідомити Суд про можливі заходи, вжиті для забезпечення повного виконання Конвенції.

Суд також вирішив негайно повідомити про зазначені тимчасові заходи Комітет міністрів Ради Європи.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-