Україна повідомила МАГАТЕ про втрату контролю над об’єктами у зоні відчуження

Україна повідомила МАГАТЕ про втрату контролю над об’єктами у зоні відчуження

Укрінформ
Україна поінформувала МАГАТЕ про фактичну втрату контролю над ядерними і радіаційними об’єктами та збільшення рівня радіації у Чорнобильській зоні відчуження. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

«Україна поінформувала МАГАТЕ про фактичну втрату контролю над ядерними і радіаційними об’єктами у зоні відчуження збільшення рівня радіації внаслідок захоплення 24 лютого 2022 року військами Російської Федерації території зони ЧАЕС», - йдеться у повідомленні.

У міністерстві зазначили, що дії РФ є прямим порушенням Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів від 08 червня 1977 року.

Повідомляється, що у сховищах відпрацьованого ядерного палива СВЯП-1 та СВЯП-2 знаходиться понад 22 тис. відпрацьованих тепловидільних збірок реактору.

Читайте також: Будь-який напад на ядерний об’єкт є порушенням статуту ООН та Агентства - МАГАТЕ

"У жахливих руках агресора ця значна кількість плутонію-239 може перетворитися на ядерну бомбу, яка перетворить тисячі гектарів у мертву безжиттєву пустелю. Наслідками захоплення окупаційними військами Чорнобильської зони стане руйнування інфраструктури та об’єктів, які захищають Європу та світ від наслідків Чорнобильської катастрофи", - застерігають у Міндовкілля.

Зазначається, що при допущенні такої катастрофи гуманітарні та екологічні наслідки не матимуть кордонів.

Як повідомлялося, радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк 24 лютого заявив, що українські військові втратили контроль над Чорнобильською атомною електростанцією. Також невідомо про стан об'єктів ЧАЕС та сховища ядерних відходів.

Згодом було зафіксовано перевищення контрольних рівнів дози гамма-випромінювання у зоні відчуження. Такі коливання показників датчиків фахівці пов’язують з порушенням верхнього шару ґрунту внаслідок руху великої кількості важкої військової техніки через зону відчуження та підняттям у повітря забрудненого радіоактивного пилу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-