ЄС закликав Росію скасувати визнання псевдореспублік в ОРДЛО

ЄС закликав Росію скасувати визнання псевдореспублік в ОРДЛО

Заява
Укрінформ
Євросоюз закликає Російську Федерацію відмовитися від рішення щодо визнання самопроголошених утворень на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, відвести війська від кордонів України та дотримуватися міжнародного права і власних міжнародних зобов’язань.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля від імені всіх 27 країн-членів ЄС, що оприлюднена на сайті Європейської ради.

«Ми закликаємо Росію, як сторону конфлікту, скасувати своє визнання (псевдореспублік в ОРДЛО – ред.), виконувати власні зобов’язання, дотримуватися міжнародного законодавства та повернутися до обговорення в Нормандському форматі та у Тристоронній контактній групі. Ми закликаємо інші держави не підтримувати незаконне рішення Росії щодо визнання цієї проголошеної незалежності», - йдеться у документі.

Наголошується, що Європейський Союз рішуче засуджує рішення президента Путіна визнати окуповані території Донецької та Луганської областей України як “незалежні респкбліки”, а також його рішення направити російські війська у ці райони. Ця незаконна дія надалі підриває суверенітет та незалежність України, є грубим порушенням міжнародного права та міжнародних угод, включаючи Хартію ООН, Гельсінський Заключний акт, Паризьку хартію та Будапештський меморандум, констатували в ЄС.

Читайте також: Вчорашні санкції США були лише першим кроком – Квін

«Як сторона Мінських домовленостей, Росія має чітку та пряму відповідальність працювати для пошуку мирного врегулювання конфлікту у відповідності до цих принципів. Шляхом визнання непідконтрольних уряду регіонів на сході України як «незалежних держав» Росія порушує Мінські угоди, що передбачають повне повернення цих регіонів під контроль уряду України», - йдеться у документі.

Зазначається, що таким чином Росія також руйнує власні зобов’язання до роботи в межах Нормандського формату та Тристоронньої контактної групи з пошуку мирного врегулювання для цього конфлікту, тих власних зобов’язань, які вона неодноразово повторювала з різних нагод, включаючи зовсім нещодавно. Росія також порушує резолюцію Ради безпеки ООН 2202, яка вимагає повної імплементації Мінських угод.

Читайте також: Посольство США потролило Путіна за його версію історії України

«ЄС буде відповідати на ці останні порушення невідкладним чином, шляхом застосування додаткових обмежувальних заходів, зокрема, проти всіх економічних відносин з непідконтрольними уряду територіями, а також проти осіб та установ, що є відповідальними за підрив територіальної цілісності України, у координації з нашими партнерами. Ми попереджаємо Росію проти використання щойно підписаних пактів із самопроголошеними «республіками» як приводу для здійснення подальших військових кроків проти України. ЄС готовий швидко ухвалити більш широкі політичні та економічні санкції», - наголосив Боррель.

В ухваленій заяві ЄС підтвердив непохитну підтримку та власні зобов’язання щодо дотримання незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. ЄС також підтвердив намір надалі зміцнювати політичні та економічні відносини з Україною.

Читайте також: Визнання «Л/ДНР» Путіним - нова реальність для України та світу

Як повідомлялося, 21 лютого президент Росії підписав укази про визнання двох самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України. Угоди між цими квазіреспубліками і Росією передбачають надання їм військової допомоги.

Лідери країн ЄС, США, Канади та більшості демократичних країн світу засудили такі дії Кремля, які є прямим порушенням міжнародного права та власних міжнародних зобов’язань Російської Федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-