Акції на підтримку України пройшли у чотирьох найбільших містах Австрії

Акції на підтримку України пройшли у чотирьох найбільших містах Австрії

Фото
Укрінформ
У чотирьох найбільших містах Австрії - Відні, Граці, Лінці та Зальцбурзі – у суботу пройшли акції в рамках глобальної кампанії "Європейський день солідарності: STAND WITH UKRAINE" на підтримку України, її незалежності та суверенітету.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

Великий мітинг за участю декількох сотень людей, організований ГО "Unlimited Democracy" за підтримки організації Vienna goes Europe та Пан’європейського руху Австрії, пройшов у центрі австрійської столиці на площі Прав людини. Він зібрав як проживаючих у Відні українців, але й також друзів України з Австрії, Німеччини, Грузії, Білорусі, РФ та інших країн. Також свою підтримку українському народу висловлювали багато перехожих, у т.ч. іноземців, які в цей час прогулювалися центром міста.

Акція на підтримку України відбулася у Відні / Фото: Василь Короткий, Укрінформ

Акція розпочалася з хвилини мовчання у пам'ять про українців, які загинули під час Революції гідності 8 років тому, відстоюючи демократичний європейський шлях України. Після цього прозвучав Державний гімн України та з промовами перед присутніми виступили численні спікери, серед яких були, зокрема, посол України в Австрії, представники політичного істеблішменту, наукових кіл та громадянського суспільства Австрії, російські, білоруські та українські громадські активісти.

"Сьогодні ми стоїмо не лише у Відні. Цей нашого мирної кампанії доєдналися ще 28 міст: від Лондона до Лісабона, від Бордо до Києва ми об’єдналися, щоб вийти на підтримку незалежності та суверенітету України. В самій Австрії сьогодні також пройдуть ще три акції: у Зальцбурзі, Граці та Лінці", - заявила на початку демонстрації голова Unlimited Democracy Анна Паттерманн.

Читайте також: Санкції проти РФ у разі подальшої агресії посилюватимуться щодня – глава МЗС Канади

Вона наголосила на важливості збереження єдності та солідарності Європи з України у нинішні важкі часи. "Весь цивілізований світ має стати зараз на бік України та засудити російські військові приготування. Мова зараз йде не лише про демократичне майбутнє, а й про безпеку усієї Європи", - додала активістка.

Посол України в Австрії Василь Химинець наголосив на тому, що українці прагнуть жити в демократичній, вільній та процвітаючій країні. "Цю свобода, це майбутнє ми вибороли 8 років тому на Майдані. І за це ми заплатили високу ціну. Але боротьба триває. І коли я бачу, коли акції, схожі до цієї, відбуваються по всій Європі, то я переконаний, що ми – єдині, а коли ми разом – то ми сильні. А коли ми сильні – то ми також можемо бути впевнені, що ми переможемо у цій боротьбі", - заявив він.

Посол наголосив, що український народ не здасться під тиском агресора та закликав бути пильним і не впадати у паніку. Звертаючись до українців, але, передусім, до іноземних друзів та партнерів України, він також закликав не вірити фейкам масштабної російської пропагандистської кампанії, яка розгорнута в ці дні. "Будьте пильними і не вірте цій хвилі дезінформації, адже її ціль – знайти привід, щоб розпочати нову ескалацію", - заявив Химинець.

У ході акції у Відні також було розгорнуто понад 30-метровий український прапор, який учасники заходу спільно тримали в знак єднання.

На головній площі австрійського Грацу у суботу також пройшла найбільша за весь час акція на підтримку України. Організований українськими організаціями "Рідна домівка" та "Січ" захід зібрав не лише самих українців, але й до нього долучилася місцеві жителі та представники білоруської громади.

На підтримку України та із засудженням російської агресії українці вийшли також і в іншому австрійському місті – Лінці. Вперше у центрі міста пролунала українська пісня і замайоріли українські прапори в такій кількості, як у суботу.

Акція на підтримку України відбулася в Лінці / Фото: Servus Лінц. Моя Австрія, ФБ

На протест проти російської військової загрози Україні вийшли також і українська громада Зальцбурга. До цієї акції долучилися також місцеві жителі, почесний консул України у Зальцбургу та українці Інсбрука.

Акція на підтримку України відбулася в Зальцбурзі / Фото: ЗУМ

Як відомо, 18-20 лютого у 28 містах Європи проходить глобальна кампанія "Європейський день солідарності: STAND WITH UKRAINE" на підтримку України, її незалежності та суверенітету та із засудженням триваючої російської агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-