Шольц у Москві: Визнання «Л/ДНР» може стати політичною катастрофою

Шольц у Москві: Визнання «Л/ДНР» може стати політичною катастрофою

Оновлено
Укрінформ
Канцлер ФРН Олаф Шольц назвав анонсовані кроки Києва з просування політичного блоку Мінських домовленостей шляхом до домовленостей у Тристоронній контактній групі, які можуть наблизити мирне вирішення конфлікту, а визнання Держдумою «Л/ДНР» - тим, що може поховати Мінські домовленості.

Про це канцлер заявив після переговорів із російським президентом Володимиром Путіним у Кремлі у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо рішення Держдуми стане реальністю, це було б порушенням Мінського процесу. Це була б політична катастрофа» - заявив канцлер ФРН.

Шольц назвав також анонсовані кроки Києва з просування політичного блоку Мінських домовленостей шляхом до домовленостей у Тристоронній контактній групі, які можуть наблизити мирне вирішення конфлікту, а визнання Держдумою «Л/ДНР» - тим, що може поховати Мінські домовленості.

Читайте також: Шольц у Москві заявив про «пару речей», щодо яких можна вести перемовини з РФ

«Для мене важливим є те, щоб переговори відбулися у ТКГ… Ми працюємо над тим, аби це було можливим», - сказав Шольц.

У Мінському процесі було оголошено про створення важливого підґрунтя - це стосується законодавчого процесу, сказав він. З точки зору канцлера, «це має призвести до проведення переговорів у Тристоронній контактній групі навколо цих пропозицій, що може стати відправним пунктом мирного вирішення ситуації в Україні, з Донбасом і з українським урядом».

Усі мають дотримуватися Мінських домовленостей, це стосується уряду України, само собою, уряду в Росії, а також Німеччини та Франції, сказав Шольц. До цього належить політичний процес, тому настільки важливим є представлення всіх законопроєктів, які необхідні для того, щоб вести переговори про можливості вирішення трьох великих питань: щодо особливого статусу, проведення виборів, виконання формули Штайнмаєра, конституційних засад. Все це має бути обговорено в тристоронньому форматі – між Україною, Росією, ОБСЄ «і подальшими задіяними сторонами», - сказав канцлер ФРН.

Читайте також: Путін прокоментував можливість визнання «Л/ДНР» та заявив про «Мінськ-2»

Це те, про що було домовлено, і це те, що всі мають підтримувати, та ніхто не має блокувати, підкреслив Шольц. Він зазначив, що наразі передумови створені, і за зусиль усіх сторін «усе може вийти».

Політик назвав добрим кроком те, що Президент України Володимир Зеленський напередодні пообіцяв, що ТКГ найближчим часом розгляне всі три законопроєкти. Важливим, додав він, втілити все це в життя.

У чому, за словами Шольца, обидві сторони згодні, що Нормандська четвірка є важливим форматом для вирішення конфлікту. «Наразі в ньому потрібні зрушення та кроки», - сказав Шольц.

Як повідомлялося, сьогодні Держдума РФ прийняла звернення до президента Путіна із пропозицією «невідкладного» визнання незалежності так званих "ЛНР" та "ДНР" на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-