Штайнмаєра переобрали президентом Німеччини

Штайнмаєра переобрали президентом Німеччини

Укрінформ
Франк-Вальтер Штайнмаєр знову став федеральним президентом ФРН.

Під час виборів 13 лютого за нього проголосували 1045 осіб, повідомляє берлінський кореспондент Укрінформу.

Окрім Штайнмаєра, у виборах цього разу брали участь ще три кандидати – від правої «Альтернативи для Німеччини», «Лівих» і від вільних виборців.

Кандидатуру Штайнмаєра підтримали ще до виборів члени правлячої коаліції – соціал-демократи, «Зелені» та ліберали, отже його перемога була цілком прогнозованою.

Вибори президента в Німеччині є не прямими. Обирають главу держави Федеральні збори, які зазвичай збираються кожні п'ять років саме з цією метою, це є їх єдиним завданням. Орган складається з членів Бундестагу (наразі їх 736) і такої ж кількості депутатів, які делегуються пропорційно 16 федеральними землями (здебільшого це депутати земельних парламентів, Ландтагів, але місцеві політики та діячі також можуть отримати мандат). Таким чином, 17-е скликання Федеральних зборів 13 лютого налічує 1472 депутати.

Церемонія проходила цьогоріч не під куполом Рейхстагу, як завжди, а у фойє великого Пауль-Льобе-Хаус, однієї з будівель Бундестагу, як через кількість учасників, так і з гігієнічних міркувань.

Читайте також: Україна хотіла б отримати від Німеччини фінансову підтримку вступу до ЄС — посол Мельник

Окрім членів Федеральних зборів, на церемонію були запрошені також колишні федеральні президенти, канцлери, прем'єр-міністри земель та інші відомі особистості – науковці, діячі культури та спорту тощо. Серед них, зокрема, засновники компанії BioNtech (яка розробила вакцину проти коронавірусу). Ексканцлер Ангела Меркель взяла участь у виборах як представниця від землі Мекленбург-Передня Померанія.

Вибори Федерального президента відбуваються таємно, поіменно та без попереднього обговорення.

Новообраний федеральний президент при вступі на посаду дає присягу та після визнання ним результатів виборів відразу перебирає на себе функції.

Франк-Вальтер Штайнмаєр почав першу каденцію федерального президента 19 березня 2017 року. Він двічі обіймав посади міністра закордонних справ у першому та третьому урядах Ангели Меркель – у 2005-2009 та 2013-2017 роках. У 2007-2009 роках був віцеканцлером ФРН. Про своє бажання знову балотуватися Штайнмаєр заявив ще 28 травня минулого року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-