Кремль та росіяни мають добре подумати, чи варто проливати кров на безглуздій війні – Джонсон

Кремль та росіяни мають добре подумати, чи варто проливати кров на безглуздій війні – Джонсон

Укрінформ
Армія України не є великою, але вона буде воювати за свою землю, тож Кремлю і всім росіянам варто добре подумати, чи варто проливати кров своїх солдатів у безглуздій війні, яка обернеться суцільним лихом та величезними економічними втратами для самої Росії.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом заявив прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я хочу підкреслити – це буде суцільне лихо, якщо до цього дійде, і якщо відбудеться кровопролиття на українській землі. Люди в Росії також мають про це думати. В Кремлі та по всій Росії, - вони мають подумати – чи є дійсно щось таке чутливе, щоб пролити кров російських солдат у війні , що, як я думаю, буде катастрофічною, а також безглуздою трагедією, дуже дорогою економічно для самої Росії», - сказав Борис Джонсон.

Він зауважив, що, за його оцінкою, в Москві ще не ухвалили рішення про атаку України, але це не виключає того, що щось абсолютно згубне не може трапитися. За даними розвідки, Росія продовжує нарощування кількості тактичних військових груп на кордонах України.

«Це, ймовірно, найбільш небезпечний момент, я б сказав, протягом наступних кількох днів, в очікуванні того, що може стати найбільшою кризою в сфері безпеки, перед якою поставала Європа протягом минулих десятиліть. Але я думаю, що ми вірно сприймаємо цю ситуацію. Переконаний, що санкції, військова рішучість, плюс дипломатія, - вони можуть поновити порядок», - зауважив керівник уряду Великої Британії.

Читайте також: Україна може зробити ймовірне вторгнення дуже дорогим для Росії – Волкер

Він нагадав, що Велика Британія від початку російської агресії проти України була серед країн, що надавали Україні найбільшу допомогу у розвитку оборонних спроможностей. Завдяки операції «Орбітал», яку Велика Британія здійснює в Україні з 2014 року, британські інструктори надали військове тренування для більше 22 тисяч українських військовослужбовців. Протягом минулих місяців Велика Британія надіслала в Україну близько 2000 одиниць протитанкової зброї, і ця зброя виглядає як доповнення до того, що українці вже мають достатню кількість таких засобів. Борис Джонсон наголосив, що Велика Британія буде продовжувати таку допомогу на адресу України.

«Армія України не є великою, - близько 200 тисяч, і ще близько 150 тисяч резервістів. Але моя оцінка, і оцінка з боку НАТО – що вони будуть битися, вони будуть чинити потужний спротив. І вони були підготовлені до подібних катастрофічних подій, вони отримали багато тренування», - нагадав британський лідер.

Читайте також: Блінкен обговорив зі Столтенбергом та Ле Дріаном загрозу Росії проти України

Він зауважив, що президент Путін говорить про неподільність безпеки в Європі, звинувачуючи НАТО в агресивних намірах. Але Альянс є оборонним Альянсом, який нікому не загрожує, нікого не залякує, а натомість зберігає мир і стабільність в Європі вже протягом тривалого часу. Натомість Росія розмовляє про неподільність безпеки в Європі, нагромаджуючи 140 тисяч військових на кордоні України.

«Я думаю, зараз прийшов час для розмови, щоб знайти шлях та переконати Росію, без порушення фундаментальних принципів, відкритих дверей НАТО. Я думаю, є шлях вперед. Але він також має супроводжуватися деескалацією з боку Росії, та відведенням загроз, які ми зараз спостерігаємо. Прийшов час для деескалації та переговорів», - наголосив Джонсон.

Читайте також: НАТО може розгорнути додаткові бойові групи на східному фланзі Альянсу

Як вже повідомляв Укрінформу, НАТО і США передали Росії письмову відповідь на проєкти договорів про «гарантії безпеки», що були представлені російською стороною у грудні минулого року. При цьому вони відкинули ультимативні вимоги Кремля відмовитися від політики «відкритих дверей» НАТО та відмовитися від присутності в країнах, що є сусідніми до Росії.

Раніше Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг неодноразово підкреслював, що Альянс та його країни-члени надавали й надаватимуть Україні допомогу у розвитку спроможностей у галузі безпеки й оборони, щоб дозволити країні скористатися своїм правом на самооборону, яке є невід’ємним правом кожної держави, відповідно до Хартії ООН.

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-