НАТО та країни-члени мають витримати цинічний булінг Кремля - Шимоніте

НАТО та країни-члени мають витримати цинічний булінг Кремля - Шимоніте

Укрінформ
Північноатлантичний Альянс в цілому і кожна країна-член НАТО мають витримати відкритий та цинічний булінг з боку Кремля.

Про це заявила журналістам прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте після перемовин з українським колегою Денисом Шмигалем, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава литовського уряду зазначила, що Україна вже майже протягом десятиліття захищає не лише своє право іти обраним нею шляхом демократії та європейської та євроатлантичної інтеграції, а й кордони Європи. Водночас Кремль піднімає ставки, накопичивши понад 100 тисяч військових та значну кількість військового обладнання поблизу кордонів України, в тому числі у Білорусі, констатувала вона.

«Я не маю жодних сумнівів, що українська державність і демократія витримають цю і майбутні загрози, попри те, наскільки серйозними вони будуть. Так само НАТО в цілому і кожна країна-член Альянсу мають витримати відкритий та цинічний булінг з боку Кремля. Світовий порядок, коли могутні держави ділили сфери впливу у темних кабінетах за допомогою таємних угод, давно минув, і ми маємо остаточно забути про нього», - сказала Шимоніте.

Прем’єр-міністр Литви наголосила, що НАТО одностайно відкидає ультиматуми Росії і буде й надалі твердо дотримувати своїх основних принципів - політики «відкритих дверей» та суверенного права України та будь-якої іншої країни самостійно обирати своїх союзників.

«НАТО також запевняє, що Росія не матиме права вето стосовно внутрішніх рішень та політик Альянсу. ЄС і наші трансатлантичні союзники дали чітко зрозуміти, що будь-які подальші агресивні дії проти нашого партнера України зустрінуть серйозні персональні та економічні санкції, які наразі розробляються», - акцентувала Шимоніте.

Вона підкреслила, що прибула до Києва, щоб донести дуже простий меседж до української влади всього народу України: «Ви можете розраховувати на тверду і постійну підтримку Литви і зараз, і завжди».

Читайте також: Литовські ПЗРК Stinger найближчими днями прибудуть до України – Шимоніте

Як повідомляв Укрінформ, союзники по НАТО послідовно закликають Москву припинити військове нарощування навколо України та здійснити деескалацію напруги, до вирішення усіх питань безпеки шляхом діалогу та перемовин.

НАТО та США передали Москві письмову відповідь на проєкти угод про «гарантії безпеки», що були надані їм російською стороною у грудні минулого року, та відкинули ультимативні вимоги Кремля відмовитися від політики «відкритих дверей» НАТО та згорнути військову присутність Альянсу в країнах, що межують з РФ.

Читайте також: Наступні декілька днів стануть найбільш небезпечним моментом російсько-української кризи – Джонсон

Російський лідер Володимир Путін звинуватив США та НАТО в «ігноруванні» російських безпекових пропозицій. Військова напруга навколо кордонів України, що була спровокована Москвою, триває.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-