Маврикій висунув претензії Британії через острови в Індійському океані

Маврикій висунув претензії Британії через острови в Індійському океані

Укрінформ
Делегація Маврикія вирушила на острови Чагос, щоб презентувати претензії країни на цей стратегічно важливий архіпелаг в Індійському океані, на який також претендує Велика Британія.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

Прем'єр-міністр Маврикія Правінд Джугнаут заявив, що це перший раз, коли Маврикій розпочав експедицію на острови без отримання дозволу Сполученого Королівства.

Острови Чагос були частиною території Маврикію, поки Британія не розділила їх на кілька частин за декілька років до того, як Маврикій став незалежним від британського колоніального правління 1968 року.

Читайте також: Британія засудила заяву Китаю про право Аргентини на Фолклендські острови

У 2019 році Міжнародний кримінальний суд виніс вердикт, в якому йшлося про те, що Велика Британія незаконно розділила Маврикій, архіпелаг, головний острів якого знаходиться приблизно за 2 000 кілометрів від південно-східного узбережжя Африки.

Через два місяці Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, в якій зажадала, щоб Велика Британія припинила своє колоніальне управління островами Чагос, включаючи американську військову базу на острові Дієго-Гарсія та повернула їх Маврикію. Навіть Папа Франциск висловив свою думку, заявивши, що Велика Британія має дотримуватися резолюції ООН.

У своїй заяві Джагнаут нагадав Британії про рішення Міжнародного суду.

Читайте також: Японія побоюється, що до неї Росія чи КНР висунуть такі ж претензії, як до України - аналітик

Британія, яка називає архіпелаг «Британською територією в Індійському океані», відмовилася дотримуватися цих рішень. Вона стверджує, що архіпелаг Чагос перебуває під її суверенітетом з 1814 року і що її постійна присутність там стратегічно важлива.

Міністерство закордонних справ Великої Британії не прокоментувало питання про суверенітет території, але заявило, що Маврикій «повідомив Велику Британію про свої плани провести наукове дослідження поблизу островів Чагос».

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-