Шольц: Санкції в разі агресії Росії будуть єдиними та швидкими

Шольц: Санкції в разі агресії Росії будуть єдиними та швидкими

Укрінформ
У разі військової агресії Росії проти України Німеччина, США та інші партнери запровадять спільні санкції, чим фактично підтвердив, що на проєкті «Північний потік-2» буде поставлено точку, як того вимагають США.

Про це йшлося на спільній пресконференції канцлера ФРН Олаф Шольца з президентом США Джо Байденом після їх переговорів у Вашингтоні 7 лютого, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Шольц уникнув згадки проєкту «Північний потік-2», жодного разу не назвав його, хоча журналісти кілька разів наполегливо прохали німецького канцлера чітко заявити, чи є газопровід у переліку санкційних інструментів. Але при цьому запевнив, що Німеччина виступатиме з єдиних позицій з партнерами, не буде такої ситуації, що партнери вживатимуть різні каральні заходи, «не буде різних підходів». Він також сказав, що «всі можливі санкції є на столі» та те, що Німеччина в разі необхідності готова буде обмежити використання російського газу. Канцлер також нагадав, що Німеччина через 24 роки планує взагалі відмовитися від викопних видів палива.

Читайте також: Байден пообіцяв, що Nord Stream 2 зникне, якщо Росія вторгнеться в Україну

Глава уряду ФРН повторив, що Німеччина надає Україні найбільше допомоги серед інших країн. З 2014 року на цілі «економічної стабілізації» Берлін виділив з бюджету майже 2 млрд дол, ЄС - 3,8 млрд. Шольц заявив, що Німеччина готова й надалі допомагати Києву.

Байдена Шольц запевняв у надійності ФРН як партнера, заявивши: «Наші країни можуть покластися одна на одну».

Читайте також: Nord Stream 2 має бути у пакеті санкцій проти Росії – віцепрезидент Європарламенту

У відносинах з Росією Шольц виступає за «подвійну» стратегію, яка полягає в поєднанні дипломатичних зусиль та чіткому попередженні Москви про жорсткі санкції. За його словами, необхідно використовувати всі можливі переговорні канали, але, щоб Росія водночас чітко розуміла, що в разі вторгнення в Україну вона стикнеться з «важким, далекосяжними наслідками». «У разі військової агресії Росії проти України ми зробимо це (введемо санкції) миттєво та спільно», - заявив глава уряду.

Це перший візит Шольца в Вашингтон у якості канцлера ФРН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-