У Байдена відкриті для подальших перемовин з РФ та готові до будь-яких її дій

У Байдена відкриті для подальших перемовин з РФ та готові до будь-яких її дій

Укрінформ
Штати відкриті для обговорення з Кремлем питання європейської безпеки, але також і готові до будь-яких дій Росії.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван в інтерв’ю Fox News.

«Ми готові разом з нашими союзниками й партнерами вести переговори з питань, що становлять взаємний інтерес, коли йдеться про європейську безпеку, - сказав він. - Це можуть бути взаємні обмеження на розміщення наступальних ракет, більша прозорість, механізми зниження ймовірності помилки або ескалації в разі інцидентів на морі чи в повітрі. Ми готові зробити все це так, як робили протягом останніх десятиліть холодної війни й після неї».

Читайте також: Шольц збирається на переговори з Путіним

За словами Саллівана, якщо Росія зацікавлена в тому, щоб сісти за стіл переговорів, то США «готові прийти на ці переговори в супроводі союзників і партнерів».

Але «якщо Росія вирішить піти іншим шляхом, ми готові й до цього», підкреслив він.

Він зазначив, що США готові захищати військовими засобами союзників з НАТО, при цьому надавати «оборонну допомогу» й «інші форми підтримки» Україні.

«Президент вже кілька місяців ясно дає зрозуміти, що Сполучені Штати не відправляють війська, щоб розпочати або вести війну з Росією в Україні. Ми направили сили в Європу для захисту території НАТО. Ми маємо священне зобов'язання відповідно до статті 5 (Північноатлантичного договору) захищати наших союзників з НАТО – Польщу, Румунію, країни Балтії. Ми взяли на себе ці зобов'язання перед ними й виконуватимемо їх перед ними».

Читайте також: Росія планує встановити в Україні маріонетковий режим – Bild

Коментуючи нещодавню спільну заяву Росії та Китаю, у якій обидві країни «підтверджують тверду взаємну підтримку захисту своїх основних інтересів, державного суверенітету й територіальної цілісності», Салліван наголосив, що в такому великому документі на 5 тисяч слів жодного разу не згадується Україна. За його словами, у заяві також не використовується слово «союзники» щодо відносин Росії та Китаю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-