Надати зброю чи умиротворювати агресора? Парламент Нідерландів дебатував про ситуацію в Україні

Надати зброю чи умиротворювати агресора? Парламент Нідерландів дебатував про ситуацію в Україні

Укрінформ
Партія прем’єра Марка Рютте і “зелені” виступили за жорсткі дії, соціалісти й ультраправі за мир з Росією

Загроза військового вторгнення Росії в Україну розбурхала увесь світ. Дебати щодо того, яку позицію у цьому питанні, мають зайняти Нідерланди, відбулися 3 лютого у нижній палаті (палаті представників) нідерландського парламенту й затягнулися на 7 годин.

Більшість депутатів виступали за надання підтримки Україні у стримуванні російської агресії, зокрема оборонної зброї. Частина ж нідерландських парламентаріїв зауважувала, що треба працювати над деескалацією виключно за допомогою дипломатії та жорстких санкцій. А були й такі депутати, які закликали дотримуватися позиції Німеччини та не надавати Києву зброї – мовляв, це може лише посилити напруження.

На дебати були запрошені міністерка оборони Кайса Оллонгрен, а також міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра, який тільки повернувся до Нідерландів після дводенного візиту в Україну разом із прем’єр-міністром Марком Рютте (першим візитом нідерландського прем’єра до України за останні 17 років). Під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським 2 лютого Рютте заявляв, що подальша агресія Росії проти України матиме серйозні наслідки.

ХТО У НІДЕРЛАНДСЬКОМУ ПАРЛАМЕНТІ УКРАЇНСЬКІ ДРУЗІ, А ХТО – НІ

Депутат Сьорд Вімер Сьордсма від партії D66 (яка, до речі, під час нідерландського референдуму 2016 року щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС чітко та від самого початку висловлювала свою позицію «за» Україну) під час свого виступу зазначив, що Путін хоче повернутися до часів Радянського Союзу і зупинити його можуть лише великі та важкі санкції. Нідерландський депутат також наголосив, що головна зброя проти російської агресії – це вдарити по гаманцю.

«Ми нехтуємо найголовнішим: чорні грошові потоки треба зупинити. Росіяни мають величезні активи, як у своїй країні, так і за її межами. Ми даємо відсіч їм найкраще, коли б’ємо по їхніх гаманцях», – сказав він.

Сьерд Вимер Сьордсма
Сьорд Вімер Сьордсма

Депутат також наголосив, що треба поставити під удар капітали та нерухомість Путіна, його дітей та оточення.

Водночас депутат від партії прем’єр-міністра Марка Рютте VVD (Народна партія за свободу і демократію) Рубен Брекельманс зазначив, що Нідерланди мають бути готовими до «найгіршого» та надати України оборонну зброю на тлі агресії з боку РФ.

Рубен Брекельманс
Рубен Брекельманс

«Коли країні загрожує така загроза, добре переконатися, що вона зможе захистити себе», – сказав він.

Депутатка від GroenLinks (Зелені ліві) Корін Еллеміт наголосила, що йдеться про свободу цілої країни.

«Ви будете в Україні через 2,5 години льоту. Там вони (українці – ред.) вже 8 років як звикли до війни. На кону – свобода країни. Путін не може змиритися з тим, що країна є самостійною з 1991 року. Ми повинні зробити все можливе, щоб захистити країну», – наголосила вона, а також закликала бути більш рішучими.

У PvdA (Трудовій партії) Росію називають агресором і виступають за запровадження до неї суворих санкцій.

Чого не скажеш про ультраправу PVV (Партію свободи) на чолі з Гіртом Вілдерсом. Вони закликають налагодити зв’язки з Росією, витрачати гроші та думати лише про потреби власної країни.

У противників надання Україні зброї різні аргументи. За словами депутата Джаспера ван Дейка від Соціалістичної партії SP, яка 2016 року проводила кампанію проти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, між «оборонною» та «наступальною» зброєю немає різниці. А на думку Дерка Ян Еппінка з нідерландської партії Ja21, надання зброї Україні може лише посилити напруження. Ja21 не підтримує санкції проти РФ, бо боїться, що тоді Путін може перекрити газ.

FVD («Форум за демократію») на чолі з Тьєррі Боде, якого час від часу критикують за проросійські погляди, взагалі виступає проти України в НАТО та ЄС. Нагадаю, що FVD («Форум за демократію») був створений Боде, одним із ініціаторів референдуму щодо асоціації Україна-ЄС.

«Влада проігнорувала результати цього референдуму, а ви створюєте зовнішнього ворога, бо ми зараз раптом підтримуємо цю країну. Я вважаю, що Європа має бути мостом між Заходом і Сходом. Раджу Україні зайняти нейтральну позицію та визнати Крим (анексію Криму – ред.)», – сказав він під час свого виступу.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

ЩО ЗАЯВЛЯВ РЮТТЕ ПІД ЧАС ВІЗИТУ ДО КИЄВА

Під час зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським 2 лютого, прем’єр-міністр Нідерландів Рютте заявляв: «Нідерланди абсолютно чітко говорять, що подальша агресія проти України матиме серйозні наслідки. В ЄС ми працюємо у партнерстві зі США для того, щоб підготувати потужний пакет санкцій. Нідерланди підтримуватимуть Україну, як тільки зможуть. Ми говоримо про те, що пропонуємо свою допомогу, зокрема, для того, щоб відбивати кібернапади».

Після кібератаки на Україну у січні 2022 року Нідерланди готові надати технічну кібердопомогу Україні, а також зацікавлені у співпраці у сфері кібербезпеки. Рютте наголосив, що єдиним рішенням щодо деескалації на сході України є дипломатія та діалог.

«Усі зусилля повинні бути докладені для того, щоб розрядити ескалацію та напруження. Я вважаю, що єдине рішення для деескалації – це дипломатія. Це діалог, який повинен тривати між Росією та США, Росією та НАТО, і між країнами Нормандського формату – Україною, Німеччиною та Францією», – підкреслив він.

Прем’єр-міністр Нідерландів підтримує право України вирішувати своє майбутнє щодо євроатлантичних прагнень та здійснювати зовнішню політику без стороннього втручання.

Також він приділив особливу увагу спільній роботі задля встановлення справедливості у процесі про збиття пасажирського літака рейсу МН17 та притягнення винних до відповідальності.

«Ми хочемо досягти правосуддя, встановити правду та притягнути до відповідальності тих, хто винен у цій трагедії. Це не легкий процес, але ми не будемо здаватися», – наголосив Рютте.

А ще зазначив, що 26 січня 2022 року в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) відбулися слухання щодо прийнятності міждержавної справи «Україна та Нідерланди проти Росії». Нідерланди подали позов проти Росії до Європейського суду з прав людини через збитий 17 липня 2014 року пасажирський літак рейсу МН17. Рютте подякував Україні за допомогу та співпрацю.

Вопке Хукстра
Вопке Хукстра

Також під час зустрічі у Києві міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра та його український колега Дмитро Кулеба узгодили дії двох держав щодо стримування РФ від подальшої агресії. Зокрема, Хукстра підтвердив, що Нідерланди рішуче підтримують суверенітет і територіальну цілісність України та засуджують агресію Росії. Кулеба детально поінформував співрозмовника про агресивні дії РФ, які загрожують Україні, НАТО та Європейському Союзу та наголосив на важливості зміцнення обороноздатності України, включно з постачанням оборонної зброї.

ЩО КАЗАЛИ УРЯДОВЦІ ТА ЩО НАЙБІЛЬШЕ ЦІКАВИЛО ДЕПУТАТІВ

Хоча більшість у парламенті Нідерландів виступає за надання оборонної зброї Україні, наразі конкретики, не прозвучало. Під час дебатів у парламенті Нідерландів щодо ситуації в Україні порушувалося багато питань. Чого саме потребує Україна? Чи можуть Нідерланди надати це? І якщо ні, то чи доречно розглядати фінансову підтримку України? Чи можливо подолати загрозу на українському кордоні дипломатичним шляхом?

Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра під час свого виступу на дебатах наголосив, що Нідерланди дуже стурбовані великою кількістю військ на кордонах України.

«Ми повинні вказати, які будуть наслідки. Йдеться про цілісність іншої країни… Те, що сталося в Криму та на Сході України, було незаконним. І тепер ми повинні переконатися, що таке більше не повториться», – підкреслив він.

Впродовж кількох годин нідерландські депутати розпитували міністра закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра. Як пройшов візит в Україну? До чого домовилися? Та чи не найбільше їх цікавило: наскільки велика загроза з боку Росії, чи можливе надання Україні зброї та яким може бути вплив санкцій? У відповідь міністр зазначив, що пакет санкцій має діяти як стримуючий фактор. А також зазначив, що «важливим є суверенітет України. Україна має сама вирішувати своє майбутнє».

Міністерка оборони Кайса Оллонгрен у ході дебатів наголосила, що «найважливішою зброєю з усіх є єдність в ЄС». Водночас вона закликала бути готовими до різних сценаріїв.

Кайса Оллонгрен (1)
Кайса Оллонгрен

«Є занепокоєння щодо країн Балтії, а також занепокоєння численними військами в Білорусі та навколо неї. Це привернуло багато уваги», – підкреслила Кайса Оллонгрен.

Також вона зазначила, що Нідерланди є частиною команди, яка може запропонувати допомогу. І у разі, якщо буде вирішено надати Україні військову допомогу, не можна виключати, що нідерландським солдатам доведеться їздити в Україну, бо певні типи військових товарів вимагатимуть певної підготовки. При цьому міністерка оборони зауважила, що «про введення в Україну військових не йдеться».

Ірина Драбок, Гаага

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-