Чеський суд зняв обмеження на відвідування ресторанів і клубів

Чеський суд зняв обмеження на відвідування ресторанів і клубів

Укрінформ
Вищий адміністративний суд Чехії 2 лютого скасував обов'язок пред'являти сертифікат вакцинації проти COVID-19 або довідку про перенесене захворювання при відвідуванні ресторанів, клубів, а також при розміщенні в готелях.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт суду. 

«Суд скасував положення, які забороняють відвідувачам відвідувати заклади громадського харчування, музичні, танцювальні, ігрові та подібні соціальні клуби та дискотеки, казино, а також користуватися послугами короткострокового розміщення (в готелях) і з метою оздоровлення», - йдеться у рішенні суду.

Разом з тим суд зауважив, що розраховує на свідомість громадян, і наголосив, що особи з клінічними ознаками COVID-19 не можуть бути присутніми в публічних місцях.

Суд мотивував своє рішення тим, що обов’язок пред'являти сертифікат вакцинації опосередковано змушує людей вакцинуватися, тоді як щеплення не є в країні обов’язковим.

Вердикт набуде чинності через 7 днів. За цей час уряд має визначитися з подальшою стратегією, зокрема, може висунути нові аргументів для продовження дії обов'язку пред'являти QR-коди та довідки.

«Ми повинні проконсультуватися щодо наступних кроків», – заявив прем’єр-міністр Петр Фіала, коментуючи судове рішення, після термінового засідання уряду. Він також оголосив, що республіка впоралася з ситуацією, тому обов’язкове комплексне тестування буде завершено 18 лютого. «Пандемія розвивається, як ми очікували, як ми і передбачали, ми тримаємо ситуацію під контролем без радикальних заходів, карантину тощо», – сказав Фіала.

Читайте також: Новий уряд Чехії відмовився від планів щодо обов’язкової вакцинації населення

Міністр охорони здоров’я Властіміл Валек своєю чергою заявив у парламенті, що рішення Вищого адміністративного суду є аргументом для продовження дії закону про пандемію за умови внесення в нього змін. Наразі закон про пандемію діє до кінця лютого.

Обов’язок пред’являти QR-коди в Чехії було запроваджено в листопаді минулого року ще за час правління попереднього уряду.

Як повідомлялось, протягом останньої доби в Чехії було зафіксоване рекордне число інфікувань коронавірусом: 57 195 нових випадків і ще 9 775 повторних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-