Більшість українців та громадян інших країн вважають, що Росія дестабілізує світ

Більшість українців та громадян інших країн вважають, що Росія дестабілізує світ

Опитування
Укрінформ
Абсолютна більшість українців (74%) впевнені, що Росія дестабілізує світ. Не згодні з цим твердженням 10% українців, 16% не змогли дати відповідь на це запитання.

Такі дані Міжнародного опитування міжнародної асоціації Геллап (Gallup) та Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології оприлюднили в Укрінформі.

“Таким чином, Україна з усіх країн, у яких пройшло опитування, найчастіше вбачає у діях Росії загрозу дестабілізації світу”, - зазначив науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор Національного університету «Києво-Могилянська Академія» Олексій Гарань.

Згідно з опитуванням, негативно до Російської Федерації налаштовані громадяни Австрії (70%), Косово (69%), Німеччини (69%), Польщі (69%), Чехії (68%) та Швейцарії (66%).

Назагал 46% населення у світі вважає, що РФ скоріше дестабілізує ситуацію у світі, аніж стабілізує. У стабілізаційні прагнення РФ вірить 29% респондентів.

Читайте також: 48% українців вважають, що військова допомога та навчання з НАТО і ЄС стримають Росію

Водночас ставлення світу до напрямку міжнародної політики Китаю схоже зі ставленням до Російської Федерації: 47% вважає, що політика Китаю призводить до дестабілізації світу, 29% − до стабільності, і 24% вагаються.

37% українців взагалі не змогли визначитися, чи сприяє Китай стабілізації чи дестабілізації на міжнародній арені. 36% схиляються до того, що все ж Китай сприяє дестабілізації у світі. 27% вважають, що міжнародна політика Китаю стабілізує світ.

Читайте також: 65% українців вважають, що війну на сході України почала Росія

А от дії США на міжнародній арені українці оцінюють позитивніше, ніж самі американці. 41% українців вважає, що США сприяє стабілізації світу, не погоджуються з цим твердженням 37%, чіткої позиції щодо цього питання немає 22% громадян України.

“Як не дивно, але більшість американців (42%) сприймає міжнародну політику власної держави як дестабілізаційну. У те, що американський уряд несе мир та спокій, вірять 35% громадян США”, - звернув увагу Гарань.

Загалом за рік ставлення у світі до США трохи покращилося: на 6% зросла частка респондентів, які вважають, що США сприяють стабілізації у світі, і на 11% знизилася частка тих, які думають, що США дестабілізують світ. Загалом же 41% респондентів вважає, що міжнародна політика США сприяє дестабілізації, 39% − стабілізації, і ще 20% не визначилися.

Європейський Союз – єдиний, що на думку опитаних, скоріше сприяє стабільності (46%) у світі, аніж дестабілізації (28%). 26% респондентів не змогли визначитися у своєму ставленні до ЄС.

Згідно з дослідженням, абсолютна більшість населення України (51%) не має сумнівів, що міжнародна політика Європейського Союзу стабілізує відносини на міжнародній арені. 24% схиляється до того, що ЄС скоріше дестабілізує світ. Ще чверть не змогли відповісти на запитання інтерв’юерів.

“В Україні абсолютно позитивна оцінка та імідж Європейського Союзу, і це дуже важливо”, - підсумував Гарань, маючи на увазі стратегічний курс України на долучення до ЄС.

Міжнародне опитування проведено міжнародною асоціацією Геллап (Gallup) у період з жовтня по грудень 2021 року. Вибіркова сукупність складає 41 560 респондентів із 44 країн світу. Опитування проводилося з використанням методу інтерв’ю face-to-face, телефонних інтерв’ю (CATI) та онлайн. Теоретична похибка опитування становить 3–5%.

В Україні дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології. Опитування проведено з 2 по 11 грудня 2021 року методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Вибіркова сукупність складає 2003 респондента і є репрезентативною для дорослого населення (віком 18 років і старше) України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-