Євросоюз закликав Росію відновити права людини в Чечні

Євросоюз закликав Росію відновити права людини в Чечні

Укрінформ
Європейський Союз виступив із засудженням протиправних дій влади Чечні та бездіяльності федеральних органів влади РФ у зв’язку із викраденням з Нижнього Новгорода Зареми Мусаєвої, матері двох російських правозахисників.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві речника ЄС, що оприлюднена на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Достовірні повідомлення про триваючі порушення прав людини в Чечні, бездіяльність федеральних органів влади в Москві та безкарність тих, хто несе відповідальність за незаконні дії проти чеченських правозахисників та їх родин, є причиною для занепокоєння. Випадки викрадення людей, включаючи насильницьке затримання та вивезення у Чечню Зареми Мусаєвої, матері колишнього адвоката «Комітету проти тортур» Абукара Янгулбаєва та російського опозиційного блогера Ібрагіма Янгулбаєва з міста Нижній Новгород, доповнюють довгий перелік порушень прав людини в Чечні», - йдеться у документі.

Європейський Союз закликав російську владу звільнити Мусаєву, розслідувати цей випадок, а також покласти край переслідуванню правозахисників та членів їх родин, та негайно звільнити всіх людей, що були ув’язненні за сфабрикованими справами.

«Всі випадки позасудових страт, тортур та інших важких порушень прав людини, що були скоєні протягом кількох минулих років, мають бути розслідувані належним та ефективним чином, ті, хто відповідає за ці вчинки, мають бути притягнуті до правосуддя», - йдеться у заяві речника ЄС.

Читайте також: Бербок - про агресію РФ: Маємо бути готові до диверсій і відключення інфраструктури

Як зазначається у документі, Європейський Союз очікує, що Російська Федерація буде дотримуватися власних міжнародних зобов’язань та внутрішніх правил, що передбачені російськими законами, щодо дотримання прав людини та фундаментальних свобод.

За повідомленнями російських ЗМІ, глава Чечні Рамзан Кадиров виступив із прямими погрозами на адресу всієї родини колишнього судді Верховного Суду Чечні Сайді Янгулбаєва, заявивши, що «цю сімейку чекає місце або у в’язниці, або під землею». Дружину Янгулбаєва, Зарему Мусаєву, насильно вивезли до Чечні, наразі не має жодних відомостей про її місцезнаходження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-