Австрія прийняла закон про обов’язкову COVID-вакцинацію

Австрія прийняла закон про обов’язкову COVID-вакцинацію

Укрінформ
В Австрії з початку лютого почне діяти вимога обов’язкової вакцинації проти коронавірусного захворювання COVID-19.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, відповідний закон було прийнято у четвер Національною радою Австрії.

Законопроєкт про обов'язкову вакцинацію було схвалено у четвер ввечері після гарячих дебатів більшістю членів нижньої палати парламенту Австрії – "за" проголосували 137 депутатів, проти – 33. Окрім депутатів з правлячої коаліції –консервативної "Австрійської народної партії" та лівоцентристської партії "Зелені" – на підтримку законопроєкту також висловилися більшість членів опозиційної "Соціал-демократичної партії", а також кілька лібералів з партії "Neos". Ще одна опозиційна сила – правопопулістська та проросійська "Австрійська партія свободи" – повністю голосувала проти.

Читайте також: Австрія виділить мільярд на «вакцинаційну лотерею» - можна виграти 500 євро

За процедурою, законопроєкт ще має бути схвалений верхньою палатою парламенту – Федеральною радою. Однак проблем з його прийняттям не очікується, оскільки коаліція також зберігає більшість в цій палаті.

Згідно зі схваленим законопроєктом, з лютого в країні починає діяти обов’язкова вакцинація проти коронавірусу для усіх осіб, які мають основне місце проживання в Австрії, віком від 18 років. Виняток зроблено для вагітних жінок та тих людей, які не можуть бути щеплені з медичних причин, а також на для осіб, які недавно перенесли COVID-19 (до шести місяців після одужання).

Спочатку діятиме перехідний період – до 15 березня. В цей час не буде перевірок і невакцинованих не штрафуватимуть, але кожне домогосподарство буде письмово поінформовано про обов’язковість щеплення.

Читайте також: Коронакриза: Австрія витратила на підтримку готелів і ресторанів понад €4 мільярди

Від 16 березня поліція зможе під час своєї рутинної діяльності також перевіряти в громадян наявність сертифікату вакцинації. Тим, хто не зможе підтвердити щеплення проти COVID-19, загрожує штраф у розмірі від 600 до 3600 євро.

У разі епідеміологічної потреби може бути введений третій етап. Тоді постановою уряду за схвалення парламенту буде визначено конкретний день, до якого всі австрійці муситимуть зробити щеплення. Спеціальним листом громадянам нагадають про те, що до цього дня потрібно пред’явити COVID-сертифікат. Якщо це не станеться, невакцинованим особам буде автоматично виписано штрафи.

Поруч з цим, на засіданні у четвер Національна рада схвалила і систему винагород та заохочень для стимулювання подальшої вакцинації. Передусім, мова йде про так звану "вакцинаційну лотерею", яка почне діяти з 15 березня. В лотерею, передумовою участі в якій є наявність щеплення, зможе виграти кожен 10-й учасник. Виграш – ваучер на 500 євро, який можна буде витратити у закладах сфер торгівлі, громадського харчування, туризму, культури та спорту.

Читайте також: Австрійська поліція провела рейд проти підробників COVID-документів

Інший схвалений парламентом інструмент стимулювання вакцинації – надання субсидій громадам, де досягнуто великий рівень щеплення від COVID-19. Так, при досягненні рівня вакцинації населення 80% між громадами буде розподілено 75 млн євро, при 85% - 150 млн, а якщо в громадах буде щеплено 90% населення – 300 млн євро. Ці гроші потім будуть інвестовані у дитячі садки та майданчики чи інші муніципальні об’єкти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-