Молдова запровадила надзвичайний стан через кризу в енергетиці

Молдова запровадила надзвичайний стан через кризу в енергетиці

Укрінформ
Парламент Молдови 20 січня запровадив надзвичайний стан (НП) на 60 днів у зв'язку із ситуацією у сфері енергетики в країні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє NewsMaker.

Зазначається, що НП запровадили після попередження з боку російського «Газпрому» про можливе призупинення постачання газу до країни.

Вчора в парламенті прем'єр Наталія Гаврилиця заявила, що запровадження НП дасть змогу приймати рішення, які «дозволять швидко забезпечити газом населення», у тому числі відходячи від законодавчих норм.

За її словами, запровадження НП також дозволить оптимізувати споживання газу, ухвалити рішення, які дадуть змогу операторам ринку швидко закуповувати та постачати газ та інші ресурси, інформувати населення про надзвичайну ситуацію та запровадити спеціальний режим щодо використання засобів телекомунікації.

Читайте також: Газпром знову погрожує Молдові відключенням газу

Раніше російська компанія "Газпром" офіційно попередила Молдову про припинення постачання газу до країни 20 січня, якщо "Молдовагаз" не сплатить поточні поставки.

Як повідомляв Укрінформ, Молдова 22 жовтня 2021 року оголосила надзвичайний стан після того, як наприкінці минулого місяця закінчився термін дії її газового контракту з російським "Газпромом", найбільшим постачальником природного газу до Європи, і обидві сторони не змогли погодити деталі нової довгострокової угоди.

У Газпромі заявили, що зупинять постачання газу до Молдови, якщо країна не продовжить контракт з 1 грудня і не сплатить борг у розмірі 709 млн дол. Уряд Молдови не визнає цього "історичного" боргу перед Газпромом і РФ.

Читайте також: Молдова посилює «карантинні» правила в'їзду

28 жовтня глава уряду Молдови Наталія Гаврилиця заявила про прогрес у переговорах з російським Газпромом щодо нової угоди про постачання газу.

Пізніше уряд Молдови та "Газпром" заявили, що домовилися продовжити контракт на постачання російського газу з 1 листопада на п'ятирічний термін.

Фото: NewsMaker

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-