У Байдена пояснили його вислів про можливість «невеликого вторгнення» РФ в Україну

У Байдена пояснили його вислів про можливість «невеликого вторгнення» РФ в Україну

Укрінформ
Вислів президента Байдена про «невелике вторгнення» Росії в Україну означає можливі атаки у кіберсфері або провокації проти України за участі парамілітарних формувань – на відміну від повномасштабного військового наступу РФ.

Такі офіційні роз’яснення дали в середу в Білому домі на тлі непорозумінь, які виникли після промови президента США в середу, передає Укрінформ.

У своєму виступі президент Байден, зокрема, вкотре пообіцяв суворі санкції проти Росії, якщо вона піде наступом на Україну. Однак він зазначив, що відповідальність, до якої буде притягнута РФ, залежатиме від масштабів її агресії.

«Одна справа, якщо це невелике вторгнення (minor incursion – ред.), і нам доведеться сперечатися про те, які (санкції – ред.) застосовувати, а які не застосовувати й так далі. Але якщо вони (росіяни – ред.) справді зроблять те, на що вони здатні з урахуванням сил, зосереджених на (українському – ред.) кордоні, це буде катастрофою для Росії, якщо вона вторгнеться в Україну», - наголосив Байден.

Читайте також: Байден пообіцяв «катастрофу» для Росії, якщо вона вторгнеться в Україну

Визначення про «невелике вторгнення» одразу зустріло нерозуміння в експертних та політичних колах як у США, так і в інших країнах. Байдену почали закидати, що він таким чином практично «відкриває двері» для російської агресії від менших до більших масштабів.

Перше офіційне пояснення одразу після пресконференції оприлюднила у Твіттері речниця Ради національної безпеки адміністрації Байдена Емілі Хорн.

«Президент США пояснив це. Він мав на увазі різницю між військовими, а також невійськовими/напіввійськовими/кібернетичними діями росіян. Такі дії зустрінуть зворотну відповідь у координації з союзниками та партнерами», - написала офіційна представниця Ради нацбезпеки.

Пізніше речниця Білого дому Джен Псакі оприлюднила роз’яснення позиції президента й адміністрації США на офіційному сайті Білого дому.

«Президент Байден чітко вказав президенту РФ: якщо будь-які російські військові сили перетнуть український кордон, це вважатиметься новим вторгненням, що зустріне швидку, жорстку та єдину відповідь Сполучених Штатів і наших союзників», - наголосила речниця Білого дому.

Читайте також: Зеленський: Ми знаємо про всі можливі загрози і розуміємо наші дії у відповідь

За її словами, президент Байден також знає за власним досвідом, що росіяни мають великий арсенал агресії крім військових дій, включно з кібератаками та воєнізованою тактикою. Тож, зауважила Псакі, «президент Байден підтвердив, що ці акти російської агресії зазнають рішучої, відповідної та єдиної відповіді».

Як повідомляв Укрінформ, у середу відбулася пресконференція президента США Джо Байдена в Білому домі за підсумками першого року його перебування на головній посаді. Серед іншого він попередив Росію про наслідки в разі подальшої агресії з її боку та пообіцяв посилення підтримки для України, а також союзників по НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-