Байден пообіцяв «катастрофу» для Росії, якщо вона вторгнеться в Україну

Байден пообіцяв «катастрофу» для Росії, якщо вона вторгнеться в Україну

Укрінформ
Президент США Джо Байден заявив, що в залежності від подальших дій Кремля в ситуації навколо України визначатимуться наслідки для Росії, і в разі повномасштабного вторгнення РФ очікує «катастрофа».

Про це він заявив у середу, під час пресконференції за підсумками року свого перебування на чолі США, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Росія буде притягнута до відповідальності, якщо вона вторгнеться (в Україну – ред.), і це залежить від того, що вона зробить», - зауважив Байден.

Читайте також: Байден зустрівся із сенаторами, які щойно повернулися з України – Білий дім

Він зазначив, що «невелике вторгнення» з боку Росії спричинить меншу реакцію. Однак, за його словами, якщо РФ вдасться до наступу, який вона може реалізувати з поточною кількістю сил вздовж українського кордону, «це буде катастрофою для Росії». Зокрема, російські банки, не зможуть здійснювати операції з доларами. Крім того, Байден дав зрозуміти, що США не виключають введення обмежень проти енергетичного сектору РФ.

«Всі кажуть про те, що Росія контролює постачання енергоносіїв, які споживає Європа. І що? Те, що вони (росіяни – ред.) заробляють, становить близько 45% від їхньої економіки. Тож, я не думаю, що тут йдеться про вулицю з одностороннім рухом», - наголосив Байден.

Читайте також: Блінкен не бачить змін у поведінці Росії, однак вірить у дипломатію

Крім того, глава Білого дому зауважив, що США, а також союзники й партнери «готові виставити серйозну ціну та (створити – ред.) значні наслідки для РФ та російської економіки». Паралельно, у відповідь на агресію РФ будуть посилені союзники по НАТО на східному фланзі, а також збільшена оборонна підтримка України.

«Я вже відправив українцям сучасну техніку, оборонне обладнання на суму понад $600 мільйонів», - зазначив Байден. Він зауважив, що це суттєво підвищить вартість для Росії в плані фізичних втрат у разі вторгнення.

Читайте також: Блінкен обіцяє Україні нову оборонну допомогу у найближчі тижні

Отже, зазначив президент США, Росія має чіткий вибір: або деескалація й дипломатія, або ж конфронтація та наслідки.

Як повідомляв Укрінформ, впродовж останніх тижнів адміністрація Байдена доклала масштабних зусиль для дипломатичного врегулювання кризи навколо України, де Росія зосередила понад 100-тисячний контингент. У п’ятницю державний секретар США Ентоні Блінкен планує провести переговори по цьому питанню з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим у Женеві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-