Макрон закликав ЄС до стратегічного переозброєння на тлі агресивних дій Росії

Макрон закликав ЄС до стратегічного переозброєння на тлі агресивних дій Росії

Укрінформ
Французький президент Емманюель Макрон закликав європейські країни інвестувати у власну колективну безпеку на тлі агресивних дій Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє France24

Виступаючи перед Європарламентом у середу на честь початку піврічного головування Франції у Європейській Раді, Макрон також закликав до «відвертого» діалогу з Росією. Він підкреслив, що ЄС має переозброюватися та розбудовувати власний договір колективної безпеки на тлі загрози російського вторгнення до України.

«Безпека на нашому континенті потребує стратегічного переозброєння», - заявив Макрон. Він додав, що в основі діалогу з Росією мають бути принципи, закладені 30 років тому, які виключають примус та «дозволяють державам приєднуватися або виходити з альянсів чи організацій, згідно їхніх бажань». Також, за його словами, ці принципи виключають поняття чиїхось «сфер впливу».

Читайте також: Російські «вуха вовка»: Боррель розповів про безпекові прогнози для Європи

ЗМІ зауважує, що ЄС не брав участі у прямих перемовинах між США та Росією минулого тижня. Водночас зазначається, що європейська безпека здебільшого існує в рамках НАТО, на чолі якого стоять США і до якого входять майже всі країни ЄС. Запропонувавши розбудовувати власну «стратегію автономності» у безпеці, Макрон додав, що країни мають визначитися, чи не існує для них конфлікту інтересів, зокрема в питанні енергетичної залежності від Росії.

Як повідомляв Укрінформ, два британські вантажні літаки C-17, які доставили до України «легку протитанкову зброю», були змушені облітати територію Німеччини через позицію Берліна щодо постачання зброї. Берлін заперечує це та заявляє, що за дозволом на проліт Британія не зверталася.

Фото: CHRISTIAN HARTMANN/DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-