Коронавірус після хвилі Омікрону еволюціонує і стане, як грип - експерт

Коронавірус після хвилі Омікрону еволюціонує і стане, як грип - експерт

Укрінформ
Після Омікрону може виникнути новий штам коронавірусу, однак вже не такий небезпечний, і з часом захворювання COVID-19 стане чимось схожим на сезонний грип.

Як передає кореспондент Укрінформу, таку думку висловив головний виконавчий директор Коаліції з інновацій в сфері забезпечення підготовки до епідемій (CEPI) Річард Хатчет під час Всесвітнього економічному форуму (ВЕФ), який цього року проходить у форматі онлайн.

"Що стосується COVID-19, то я думаю, що Омікрон охопить весь світ та, скоріш за все, витіснить усі інші штами, у тому числі Дельту. І я думаю, що ми досягнемо вже у цьому році такого рівня, коли всі жителі Землі вже або перехворіють, або будуть вакциновані", - заявив він.

Читайте також: В Україні стрімко зростає кількість випадків коронавірусу - нарада в ОП

На переконання Хатчета, після Омікрону може з'явитися новий штам коронавірусу. "Але є підстави вважати, що цей штам буде вже менш небезпечним. Тобто, ми можемо очікувати, що COVID вже буде більше нагадувати грип – буде поширюватися, люди будуть ним заражатися і він буде продовжувати еволюціонувати", - заявив він.

Водночас експерт вказав на те, що небезпека набуття вірусом пандемічного характеру буде зберігатися.

Читайте також: Німецький вірусолог прогнозує завершення пандемії у 2022 році

Поруч з цим Хатчет наголосив на важливості спрямування інвестицій у наукові дослідження дій вакцин і вироблення єдиної вакцини від усіх штамів коронавірусу. За його словами, наразі попередні результати досліджень вказують, що "імунна система людини може адаптувати вакцину і виробляти антитіла проти аналогічних вірусів".

Як повідомляв Укрінформ, раніше керівник відділу вірусології берлінської клініки Charitе Крістіан Дростен висловив переконання, що більш м’який, але заразний штам коронавірусу Омікрон згодом "переведе" нинішню пандемію в ендемію, а також, що кожен перехворіє COVID-19.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-