У Литві подали судовий позов на Горбачова

У Литві подали судовий позов на Горбачова

Укрінформ
Від імені близьких чотирьох загиблих у Литві під час подій 13 січня 1991 року подано цивільний позов про притягнення до відповідальності експрезидента СРСР Михайла Горбачова.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє національне телерадіомовлення LRT.

«Позов до Вільнюського міського суду подано у ніч на 13 січня. Саме цього дня тридцять років тому СРСР розпочав штурм Литовського центру радіо та телебачення і Вільнюської телевежі», - сказав син одного із загиблих Робертас Повілайтіс.

Цивільний позов подано від імені шести осіб, родичів чотирьох жертв тих подій - Відаса Мацюлявічюса, Альгімантаса Пятраса Каволюкаса, Віргініюса Друскіса, Аполінараса Юозаса Повілайтіса. Цим позовом вони намагаються добитися відповідальності Михайла Горбачова за ті події.

Читайте також: Пройти над прірвою. Як українці обрали незалежність

Позивачі заявили, що зібрали для суду докази, які доводили, що тодішній президент СРСР Горбачов, будучи головнокомандувачем ЗС СРСР, 11-13 січня 1991 року контролював армію, проте не зробив кроків для припинення агресії. «Дуже важливо, щоб особи, відповідальні за військові злочини та злочини перед людяністю, були притягнуті до відповідальності», - заявив адвокат Міндаугас Гядейкіс.

Повілайтіс, який постраждав у кримінальній справі про події 13 січня, порушував питання відповідальності Горбачова, оскільки його немає серед підсудних. Спроби опитати експрезидента СРСР як свідка не увінчалися успіхом. «Дуже шкода, що прокурорам Генеральної прокуратури (Литви – ред.) не вистачило сміливості порушити питання про кримінальну відповідальність тодішнього президента СРСР. Для тих, хто розуміє, якою була ієрархічна структура Радянського Союзу, очевидно, що дії підконтрольних Міноборони, МВС і КДБ СРСР військових частин, що тривали дві доби, не були б можливі без узгодження з Горбачовим», - зазначив Повілайтіс.

Читайте також: Врятувати імперію, або Як КДБ розвалив СРСР

Він наголосив, що тоді Горбачов був не лише президентом Радянського Союзу та головнокомандувачем, а й генсеком ЦК Комуністичної партії Радянського Союзу. «Кримінальний процес, у якому засуджено частину організаторів та виконавців убивств, дуже важливий, однак без оцінки відповідальності керівництва вищого рангу, торжество закону не буде повним», - вважає Повілайтіс.

У ніч на 13 січня 1991 року під час штурму військовими Радянського Союзу Вільнюської телевежі загинули 14 осіб.

Через злочини проти людяності та військові злочини у справі про події 13 січня 1991 року були засуджені 67 колишніх радянських солдатів та офіцерів. Серед них і тодішній міністр оборони Дмитро Язов.

Більшість засуджених були засуджені заочно, оскільки Росія та Білорусь відмовилися їх видати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-