У Росії захист подав скаргу на 15-річний вирок історику Дмитрієву

У Росії захист подав скаргу на 15-річний вирок історику Дмитрієву

Укрінформ
У Росії сторона захисту і сам історик, керівник карельського відділення «Меморіалу» Юрій Дмитрієв подали скаргу на вирок, вимагаючи скасувати три пункти обвинувачення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на адвокатів Віктора Ануфрієва і Романа Масалєва. 

«Скаргу я подав 10 січня, відповідний запис з'явився на сайті Петрозаводського міського суду», – пояснив Масалєв.

За словами захисників, вони вимагають виправдати Дмитрієва за тими епізодами, які суд у рамках кримінальної справи розглядав 27 грудня 2021 року. Це виготовлення дитячої порнографії, розпусні дії сексуального характеру щодо неповнолітньої названої доньки та зберігання частин вогнепальної зброї (ч.3 ст.135; п. "в" ч.2 ст.242.2; ч.1 ст.222 КК РФ).

Історик і керівник карельського "Меморіалу" Юрій Дмитрієв разом з колегами у 1990-х відкрив урочище Сандармох, де за часів "великого терору" розстрілювали ув'язнених, у тому числі українських діячів культури, названих згодом "Розстріляним Відродженням". Усього було зафіксовано та позначено близько 150 могильних ям, в яких могли бути останки близько 4,5 тис. осіб.

Як повідомлялося, Юрія Дмитрієва було затримано у 2016 році. Його обвинуватили у виготовленні порнографії за участі названої доньки. За два роки Дмитрієва виправдали. Однак пізніше рішення суду було оскаржено і вирок скасовано.

У 2018 році у справі виникло нове обвинувачення у насильницьких діях проти названої доньки. Влітку 2020 року суд у Петрозаводську засудив історика до 3,5 років колонії. Пізніше у Верховному суді Карелії покарання Дмитрієву посилили: термін ув'язнення було змінено на 13 років суворого режиму. 13 жовтня стало відомо, що російський Верховний суд РФ не розглядатиме касаційну скаргу у справі Дмитрієва.

Наприкінці грудня минулого року Петрозаводський районний суд Карелії збільшив термін Дмитрієву з 13 до 15 років колонії суворого режиму.

Керівник карельського "Меморіалу" вини не визнає. В ЄС пов'язували його кримінальне переслідування з правозахисною діяльністю.

Норвезький Гельсінський комітет цього року присудив Дмитрієву премію свободи імені Сахарова. Її було вручено друзям Дмитрієва на урочистій церемонії в Осло. 

11 листопада Генпрокуратура Росії звернулася до Верховного суду з вимогою ліквідувати правозахисну організацію "Міжнародний Меморіал", а прокуратура Москви направила до Мосміськсуду позов про ліквідацію правозахисного центру "Меморіал".

У "Меморіалі" заявляють про "політичне рішення про знищення організації".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-