Польща відкликає посла в Чехії

Польща відкликає посла в Чехії

Укрінформ
Варшава розпочинає процедуру відкликання польського посла в Чехії Мірослава Ясінського через його інтерв’ю Deutsche Welle, в якому дипломат критично висловився про позицію Польщі навколо суперечки з Чехією щодо шахти Турув.

Про це повідомив у Твіттері речник польського уряду Пьотр Мюллер, передає кореспондент Укрінформу.

“Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький вирішив розпочати процедуру відкликання посла Польщі у Чеській Республіці. Ми не можемо погоджуватися на надзвичайно безвідповідальні висловлювання у справі шахти Турув. Кожен польський дипломат повинен дбати про інтереси Польщі”, - заявив Мюллер.

Як відомо, посол Польщі в Чехії Ясінський в інтерв’ю Deutsche Welle заявив, що суперечку навколо шахти з видобутку бурового вугілля Турув на польсько-чеському прикордонні вдасться швидко вирішити. При цьому він зазначив, що суперечку не вдалося швидко розв’язати через брак розуміння, емпатії і готовності до діалогу “у першу чергу з польської сторони”.

Це висловлювання викликало шквал критики на адресу посла в Польщі з боку провладних політиків. Зокрема, міністри та депутати провладної партії "Право і Справедливість" закидають послу відстоювання інтересів іншої країни, що шкодить інтересам Польщі, і дипломатичну зраду.

Як відомо, між Чехією і Польщею вже рік триває суперечка щодо експлуатації Варшавою шахти з видобутку бурого вугілля Турув поблизу спільного кордону. Польща хоче експлуатувати шахту “Турув” до 2044 року, міністерство клімату РП торік продовжило концесію на видобуток вугілля в ній до 2026 року. Чехія виступила проти цього і після того, як сторонам не вдалося домовитися, подала на Польщу до суду ЄС.

Суд ЄС в Люксембурзі у травні зобов’язав Польщу негайно призупинити видобуток бурого вугілля на цій шахті. Варшава відмовилася це зробити, наполягаючи на тому, що незабаром домовиться із Прагою.

У вересні суд ЄС зобов'язав Польщу платити Єврокомісії щодня 500 тис. євро штрафу за невиконання попереднього рішення суду від травня щодо призупинення експлуатації шахти. Польща відмовляється платити штраф Єврокомісії й очікує на відновлення переговорів з Чехією, аби досягти компромісу. Станом на сьогодні переговори ще не відновилися.

Ясінський був призначений послом Польщі в Чехії лише півтора місяця тому. До призначення на дипломатичну посаду він дев’ять років був директором міської галереї у Вроцлаві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-