У Казахстані протестувальники вимагають, аби Назарбаєв пішов з політики

У Казахстані протестувальники вимагають, аби Назарбаєв пішов з політики

Відео
Укрінформ
У містах Жанаозен та Актау на заході Казахстану сотні учасників акцій протесту проти різкого зростання вартості палива провели ніч на центральних майданах.

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Як зазначається, на площі в Актау протестувальники встановили намети і юрту. До міста прибули також жителі сусідніх регіонів. Удень 3 січня на площі, за оцінками очевидців, було кілька тисяч людей. До них прибув акім (голова) регіону, проте не зміг переконати їх розійтися.

Протестувальники закликали до відставки уряду. Крім зниження вартості скрапленого газу учасники акції вимагали також викоренення корупції та кумівства, зведення нових фабрик і заводів, скорочення безробіття.

На опублікованих у соціальних мережах відео чути, як люди на площі в Актау скандують «Шал, кет!» («Старий, іди!»). Це гасло лунає на багатьох акціях, учасники яких вимагають від колишнього президента Нурсултана Назарбаєва піти з політики.

За словами активістів, на площі в Актау в радіусі близько двох кілометрів був недоступний мобільний інтернет. У соцмережах раніше поширилася інформація, що до міста направлено два літаки з військовими із сусідніх регіонів.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв напередодні розмістив твіт, що в Актау розпочала роботу урядова комісія, і демонстранти «мають виявити відповідальність і готовність до діалогу».

Кілька днів тому протести розпочались у місті нафтовиків Жанаозені – після різкого підвищення вартості скрапленого газу, яким у регіоні заправляють більшість автомобілів. За словами місцевих активістів, на міській площі вранці 4 січня було близько двох тисяч протестувальників. Уночі люди виступали на мітингу, під час якого казали, що «несправедливо, що люди змушені вимагати доступності газу в багатій на вуглеводні країні».

Учасників акцій протесту в Актау та Жанаозені підтримали в інших містах Казахстану. Близько 20 людей були затримані в Алмати. В Астані затримали трьох учасників протесту, понад 10 людей – у Шимкенті. Акції протесту відбулися також в Актобе, Уральську та кількох інших містах.

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-