Омікрон менше уражає легені, ніж інші штами COVID-19

Омікрон менше уражає легені, ніж інші штами COVID-19

Дослідження
Укрінформ
Штам Омікрон значно менше вражає легені, ніж решта відомих варіантів коронавірусу.

Про це свідчать останні наукові дослідження, передає Укрінформ із посиланням на The New York Times.

Як зазначається, в експериментах, проведених різними групами науковців на тваринах, Омікрон уражав переважно верхні дихальні шляхи та значно рідше, ніж інші штами коронавірусу, поширювався на легені.

Велика група японських і американських учених опублікувала звіт про експерименти з хом'яками та мишами. Вони встановили, що у тварин, заражених Омікроном, легені були ушкоджені менше, ніж в особин, яким вводили інші штами COVID-19. Відповідно, вони рідше гинули.

Науковці виявили, що в носі хом'яків Омікрон розмножувався так само як і решта штамів. Але в легенях – значно повільніше.

Аналогічний результат отримали дослідники з Гонконгу, які вивчали зразки тканин з дихальних шляхів людей. Вони теж виявили, що Омікрон розмножується в легенях повільніше, ніж Дельта та інші штами.

Особливість легеневих клітин полягає в тому, що в багатьох з них на оболонці міститься білок TMPRSS2, який може допомогти вірусам проникнути всередину. Учені виявили, що цей білок слабко взаємодіє з Омікроном – і тому новий штам менше заражає легеневі клітини, ніж Дельта.

Таким чином, припускають учені, еволюція коронавірусу спрямована на полегшення передачі від хворих до здорових. Тобто, розмножуючись у верхніх дихальних шляхах, він має більше шансів потрапити до нових носіїв повітряно-крапельним шляхом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-