Естонія планує надати Україні ракети Javelin та 122-мм гаубиці

Естонія планує надати Україні ракети Javelin та 122-мм гаубиці

Укрінформ
Міноборони Естонії розглядає можливість надати Україні протитанкове озброєння, ракети Javelin та 122-міліметрові гаубиці. Для ухвалення остаточного рішення необхідно отримати дозвіл від США, країни виробництва ракет, від Фінляндії, Німеччини, колишніх власників гаубиць.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє національне телерадіомовлення ERR.

«В принципі, Естонія ухвалила у Міністерстві оборони рішення, що ми хочемо підтримати Україну озброєнням та боєприпасами у нинішній складній ситуації з безпекою… Наразі розглядаємо можливості поставки ракет Javelin для протитанкових ракетних систем, також плануємо надати 122-мм гаубиці та боєприпаси до них», – сказав Пеетер Куймет, начальник відділу міжнародного співробітництва Міністерства оборони.

Водночас він пояснив, що надавати допомогу летальною зброєю непросто. Перед тим, як поставити ракети Javelin, потрібно отримати дозвіл від США як виробників. "Щодо гаубиць, ми отримали їх із Фінляндії, яка, у свою чергу, отримала їх з Німеччини. Ми повинні отримати згоду Німеччини та Фінляндії на передачу зброї", - сказав Куймет.

Він уточнив, що Естонія постійно закуповує ракети Javelin, тому з якогось моменту "деякі комплекти почнуть, так би мовити, непомітно старіти". Термін придатності ракети Javelin становить трохи більше десяти років. Після цього ракету слід роззброїти або витратити гроші на її оновлення. Куймет сказав, що якщо не віддати ракети зараз, вони найближчими роками будуть використовуватися для тренувань.

Естонія також планує збільшити іншу допомогу Україні. Ще минулого року, до загострення ситуації на кордонах України, Міноборони запустило спільний проєкт із Німеччиною. Планується поставити ЗСУ – польовий шпиталь для Сил оборони України. При цьому роль Сил оборони та Міноборони Естонії полягатиме у координації проєкту та навчанні українських військових медиків роботі з цим комплексом. Гроші планує виділити Німеччина. Реалізація цього проєкту планується у лютому.

«Наразі ми проводимо щорічні курси англійської мови для українських спецпризначенців в Академії сил оборони. Естонія, а також інші країни Балтії та Данія виступили спонсорами навчання українських студентів у Балтійському коледжі оборони. Ми готові наступного року подвоїти кількість спонсорованих цими проєктами студентів, якщо це знадобиться українцям», - наголосив Куймет.

Він нагадав, що така співпраця корисна і для естонських військових, оскільки завдяки досвіду українців вони отримують «безпосереднє уявлення про те, як виглядає конфлікт чи картина битви з РФ або підтримуваними нею підрозділами».

Фото: Ardi Hallismaa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-