В Естонії готові працевлаштувати співробітників російського «Меморіалу»

В Естонії готові працевлаштувати співробітників російського «Меморіалу»

Укрінформ
Естонський інститут історичної пам'яті засуджує рішення російської влади ліквідувати товариство "Меморіал" і готовий шукати можливості для залучення до роботи в Естонії науковців з РФ.

Про це повідомляє національне телерадіомовлення ERR, передає Укрінформ.

У заяві наголошується, що "Меморіал" з 1987 року займається вивченням політичних репресій СРСР та збереженням пам'яті жертв радянського режиму. Водночас рішення російської влади ліквідувати його "стосується не лише Росії, а й усіх країн, які були окуповані Радянським Союзом або перебували під його контролем", демонструє зростаюче бажання придушити вивчення політичних репресій СРСР та заборонити публічне вираження поваги до пам'яті жертв радянського терору.

Естонський інститут історичної пам'яті вважає, що міжнародна спільнота зобов'язана зробити все можливе для того, щоб злочини проти людяності, скоєні радянським режимом, які не мають терміну давності, були розслідувані за аналогією з нюрнберзьким трибуналом і отримали юридичну оцінку, а зібрані "Меморіалом" дані мають для такого розслідування велику цінність.

"У ситуації, коли вивчення злочинів комуністичних режимів стає в Росії неможливим, наш обов'язок – продовжувати цю роботу. Ми готові шукати можливості для залучення до роботи зі створення музею наукових співробітників з Росії, які на батьківщині позбавляються можливості продовжити свою наукову діяльність", - зазначають у закладі.

Як повідомляв Укрінформ, 28 грудня російський Верховний суд задовольнив вимогу Генпрокуратури РФ про ліквідацію міжнародного товариства "Меморіал".

29 грудня Мосміськсуд розглядає аналогічний позов московської прокуратури щодо ліквідації правозахисного центру «Меморіал».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-