Дівчина Протасевича просить у Лукашенка про помилування

Дівчина Протасевича просить у Лукашенка про помилування

Укрінформ
Громадянка РФ Софія Сапега, затримана у травні в Мінську разом з білоруським опозиціонером Романом Протасевичем, написала прохання про помилування на ім'я Олександра Лукашенка.

Як повідомляє Укрінформ, про це вітчим дівчини Сергій Дудич сказав у коментарі радіостанції «Эхо Москвы».

«Якесь рішення може бути ухвалене лише після суду. Але ми все-таки маємо надію на помилування... Я знаю, що Софія написала прохання про помилування на ім'я "президента Республіки Білорусь"», — заявив Дудич.

За його словами, зараз Сапега перебуває під домашнім арештом у місті Ліда. «Вона живе одна, у нашій квартирі. Ніхто до неї зайти не може. Їй можна ходити в магазин під наглядом. Під час слідчих дій вона спілкується лише з адвокатом. І з жовтня до неї один раз був консульський доступ», - уточнив вітчим затриманої.

Він додав, що родичі Сапеги не очікували, що їй висунуть таку кількість обвинувачень: «Все-таки такого ми не припускали. Така кількість статей — усе це важко зрозуміти та сприйняти».

У грудні Софії Сапезі було висунуто обвинувачення за сімома статтями КК Білорусі, їй загрожує від шести років ув'язнення. Серед висунутих їй обвинувачень є статті про розпалювання ворожнечі (ч.3 ст.130), організацію насильства стосовно співробітника органу внутрішніх справ (ч.4 ст.16 і ст.364), незаконний збір особистої інформації (ч.1 і 2 ст. .203-1). Також в обвинуваченні є пункти про погрози суддям, посадовцям та перешкоджання законній діяльності журналіста.

Читайте також: Авіадиспетчер за наказом КДБ повідомив про бомбу у літаку Ryanair із ПротасевичемNYT

Як повідомлялося, 23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що летів з Афін у Вільнюс через повітряний простір Білорусі, здійснив вимушену посадку в Мінську.

Після приземлення було затримано двох пасажирів - колишнього редактора опозиційного Телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича та його подругу, громадянку РФ Софію Сапегу.

Після інциденту з літаком Європейська рада вирішила вжити додаткових індивідуальних санкцій проти посадових осіб та державних установ Білорусі, а також обмежувальних заходів проти економіки країни.

Згодом з'явилися відеозаписи із зізнаннями Протасевича та Сапеги. Зокрема, Сапега на записі каже, що редагувала Телеграм-канал про білоруських силовиків "Чорна книга Білорусі".

Після фальсифікації президентських виборів у Білорусі в серпні 2020 року в країні розпочалися масові акції протесту. Режим Лукашенка, легітимність якого не визнали ЄС і більшість демократичних країн світу, розпочав жорстокі репресії проти учасників протестів, опозиції, незалежної преси, правозахисників та громадських активістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-