Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

По-чорному з білорусами: Вирок, як символ репресій

По-чорному з білорусами: Вирок, як символ репресій

Укрінформ
Білорусь стає не лише союзником, а й сателітом РФ у війні проти всього цивілізованого світу

Режим Лукашенка, який розпочав масштабну кампанію репресій відразу після так і не визнаних світом, та й самими білорусами результатів минулорічних президентських виборів, схоже, перейшов від жорстоких методів боротьби з власним народом до показових заходів демонстрації своєї сили. Бо, як відомо, тепер у Білорусі переслідують та карають навіть за натяки на опозиційну діяльність.

Владні структури Білорусі фактично впродовж усього цього часу  жорстоко придушували виступи та протести, застосовуючи репресії та тортури проти представників опозиції й громадян країни. Так, тисячі людей, серед яких і лідери опозиції, і звичайні протестувальники, були затримані. За оприлюдненими даними, упродовж року, що минув після початку мирних протестів у Білорусі, майже 40 тисяч людей були незаконно затримані та піддані катуванням, понад 4 тисячі протестувальників, журналістів та правозахисників були піддані кримінальному переслідуванню.

Окрім того, було заблоковано роботу провідних незалежних медіа, правозахисних організацій та опозиційних політичних партій. Задля демонстрації своєї сили та позиції Лукашенко вдається до будь-яких способів і методів. Згадаймо безпрецедентний акт повітряного піратства, вчинений 23 травня цього року, коли спецслужби Білорусі із застосуванням військової авіації примусово посадили у Мінську літак авіакомпанії Ryanair, на борту якого знаходився екс-редактор опозиційного каналу NEXTA Роман Протасевич. 

Сергій Тихановський
Сергій Тихановський

До цього переліку, очевидно, варто віднести і показовий вирок опозиціонерові Сергію Тихановському, оприлюднений днями у  Гомелі. Як відомо, суд  засудив чоловіка  лідерки білоруської опозиції у вигнанні Світлани Тихановської позбавленням волі на 18 років колонії посиленого режиму. Його звинуватили у нібито підготовці та організації масових заворушень у Білорусі, а також в екстремізмі. До такої категорії у сучасній Білорусі потрапити дуже легко – варто лише думати, писати чи говорити правду, таку, яка не подобається нинішньому правлячому режиму. Офіційно блогера звинувачували за такими статтями кримінального кодексу, як «організація масових заворушень», «організація або підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок», «розпалювання соціальної ворожнечі» та «перешкоди роботи ЦВК».

За версією слідства, активіст близько року займався підготовкою та організацією вуличних заворушень у Білорусі. У середині липня до списку екстремістських матеріалів у Білорусі внесли Telegram-канал Тихановського «Країна для життя». Разом із Тихановським термінами від 14 до 16 років засуджено й інших фігурантів справи – І.Лосика, В.Цигановича, А.Сакова,  Д.Попова та М.Статевича. Фігуранти справи з моменту затримання провели за ґратами понад півтора року. Усіх їх правозахисники вважають політичними в’язнями.

На фото: Ігор Лосик, Сергій Тихановський, Микола Статкевич, Володимир Циганович, Артем Саков, Дмитро Попов. Фото – Радіо Свобода
На фото: Ігор Лосик, Сергій Тихановський, Микола Статкевич, Володимир Циганович, Артем Саков, Дмитро Попов. Фото – Радіо Свобода

За інформацією правозахисного центру «Вясна», в Білорусі офіційно є 929 політичних в’язнів. Однак ця цифра може бути і значно більшою, адже не всі затримані потрапили до цього списку з різних причин, зокрема і через побоювання переслідувань рідних, які залишилися на волі. Тому неурядова організація Free Belarus Centre прогнозує, що до кінця року в країні буде більше ніж тисяча ув’язнених за політичними мотивами. Такого масштабу політичних репресій не бачила жодна країна Східної Європи та колишнього СРСР. Позмагатися з білоруським диктатором може хіба його російський колега та бос Путін, завдяки якому режим самопроголошеного білоруського президента і вистояв. Тепер же Лукашенко просто не має іншого виходу, як виконувати вказівки та діяти за планом, очевидно заздалегідь узгодженим з Кремлем. До цього плану, зокрема, належать і міграційна криза, влаштована Мінськом на кордонах ЄС, і здача власних інтересів та фактична втрата незалежності країни після підписання угод союзної держави та і усі ексцентричні заяви-погрози, якими Лукашенко любить рясно приправляти власні промови. Усе це робиться на догоду Кремлеві, бо, як відомо, хто платить, той і замовляє музику.

Реакція  прогресивного світу на рішення гомельського суду стала цілком прогнозованою та очікуваною. Так, лідерка білоруської опозиції та дружина С.Тихановського Світлана, яка була змушена залишити Білорусь, назвала вирок «особистою помстою Лукашенка» та заявила, що буде і надалі підтримувати та захищати людину, яку любить та яка стала лідером для мільйонів білорусів.

18-річний вирок Тихановському символізує репресії уряду Білорусі проти власного народу – так коментують ситуацію  у міжнародній правозахисній організації «Міжнародна амністія». Засудили суворі вироки білоруським опозиційним активістам та журналісту Ігорю Лосику і США. Так, держсекретар США Ентоні Блінкен назвав вироки Сергію Тихановському, Миколі Статкевичу, Ігорю Лосику та іншим обвинуваченим політично мотивованими й наголосив у своїй заяві, що під час процесу над ними не дотримувалося верховенства закону. США вважають вирок новим свідченням того, що влада Білорусі не поважає своїх міжнародних зобов’язань щодо дотримання прав людини та закликають режим Олександра Лукашенка припинити репресії, розпочати діалог з опозицією й провести вільні та чесні вибори.  

ЄС  також засуджує та готовий розглянути нові санкції проти офіційного Мінська як реакцію на вироки білоруським в’язням. Про це йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства ЄС. «ЄС рішуче засуджує ці триваючі та грубі порушення прав людини і фундаментальних свобод з боку режиму у Мінську. ЄС підтверджує вимогу щодо негайного та безумовного звільнення всіх політичних в’язнів», – йдеться у заяві ЄС. Як зазначив речник ЄС, ці вироки є ще одним прикладом свавільного засудження громадян Білорусі, які скористалися свободою висловлювання та закликали до проведення вільних і справедливих виборів. Ці вироки є частиною жорстоких та системних репресій проти всіх незалежних голосів у Білорусі. Нагадаємо, що 2 грудня ЄС ввів у дію вже п’ятий пакет санкцій проти білоруського режиму за порушення прав людини та ситуацію з мігрантами на кордоні. Зараз у  санкційному списку ЄС проти режиму Лукашенка перебувають уже 183 особи та 26 компаній.

Правозахисники констатують і той факт, що в Білорусі проводяться тотальна зачистка та фактичне знищення громадянського суспільства. Впродовж літа-осені 2021 року було розгорнуто кампанію зі знищення недержавного сектору, громадських ініціатив, незалежних медіа, результатом якої стало позбавленння волі співробітників провідних громадських організацій Білорусі, зокрема правозахисного  центру «Вясна». Знищено низку провідних незалежних медіа, зокрема TUT.BY, «Прес-клуб Білорусь», «Наша Ніва», заблоковано сайти незалежних ЗМІ. Влада ліквідувала чи позбавила реєстрації близько 200 некомерційних громадських організацій, серед яких і Білоруська Асоціація журналістів, Білоруський ПЕН-Центр, «Human Constanta» і багатьо інших.

Режим самопроголошеного президента Лукашенка навіть не  приховує намір приборкати чи витиснути з Білорусі всіх, хто дотримувався незалежної позиції та не підтримує офіційний Мінськ. Лукашенко ж дозволяє собі  відкрито звинувачувати незалежні ЗМІ та громадські організації у тероризмі. І це лише ще раз підтверджує остаточну зміну політичного курсу країни, яку незаконно привласнив собі білоруський диктатор. Керована ним Білорусь стає не лише союзником, а й сателітом РФ у війні проти всього цивілізованого світу. 

Тарас Попович

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-