Берлін про російську агресію: Наша ціль – досягти деескалації шляхом переговорів

Берлін про російську агресію: Наша ціль – досягти деескалації шляхом переговорів

Укрінформ
Німеччина з партнерами продовжуватимуть докладати всіх зусиль для деескалації ситуації на кордонах з Україною, але якщо Росія наважиться на нове порушення територіальної цілісності та суверенітету України, Москва заплатить високу дипломатичну та економічну ціну.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц під час своєї першої промови як глави уряду в Бундестазі, передає кореспондент Укрінформу.

«Будь-яке порушення територіальної цілісності матиме високу ціну. І в цьому ми говоримо в один голос із нашими європейськими та євроатлантичними партнерами», – заявив Шольц.

Глава німецького уряду додав, що «східна політика ФРН» буде виключно «європейською східною політикою», яка базується на принципах європейського мирного порядку, який було так суворо порушено анексією Криму.

За його словами, Берлін готовий до конструктивного діалогу з Росією з метою перервати спіраль ескалації. Канцлер згадав у цьому контексті переговори в нормандському форматі. Шольц також підкреслив, що ЄС не дозволить себе розколоти «країнам, системи яких не є демократичними».

Шольц зазначив, що сьогодні ескалація на кордонах України буде активно обговорюватися на Раді ЄС і під час саміту ЄС-країни Східного партнерства.

Речник федерального уряду Штеффен Гебештрайт на брифінгу повідомив, що Шольц наразі проводить разом з президентом Франції Емманюелем Макроном зустріч з українським лідером Володимиром Зеленським у Брюсселі.

Речник МЗС Кристофер Бургер, зі свого боку, зазначив, що ЄС, НАТО та G7 чітко сформулювали свою позицію, яка полягає в готовності «вжити заходів у разі, якщо РФ учергове порушить кордони України, це матиме дипломатичну та економічну ціну».

«Ми всі стоїмо на боці України, насамперед у тому, що стосується її суверенітету та територіальної цілісності, як партнери і союзники. Але наша ціль – досягти деескалації шляхом переговорів», – сказав Бургер.

Як повідомлялося, у середу в Брюсселі проходить Рада ЄС і саміт ЄС-Східне партнерство. Шольц у них уперше бере участь як канцлер ФРН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-