Мармуровому морю загрожує засилля медуз

Мармуровому морю загрожує засилля медуз

Фото
Укрінформ
Екосистемі Мармурового моря, яке цього року очищали від засилля слизу природного походження, загрожують медузи. Збільшення їх популяції може призвести до зниження рибних запасів та ускладнення рибного промислу.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на декана факультету водних наук Стамбульського університету професорку Мелек Ішінібілір Окйар, яку цитує CNN Türk.

Мармуровому морю загрожує засилля медуз / Фото: cnnturk.com

«Коли медузи надмірно розмножуються, вони одночасно змагаються за їжу риби та споживають риб'ячу ікру та мальків. Таким чином це створює серйозні проблеми для рибних запасів», - пояснила Мелек Ішінібілір Окйар.

Нині збільшення популяції медуз спостерігається в Мармуровому морі та в протоці Босфор. Науковці пов’язують це явище із зростанням температури води, збільшенням у ній кількості солей та органічних речовин через забруднення води. Ці фактори створюють сприятливе середовище для розмноження медуз.

Окрім зниження популяції риб, зростання кількості медуз перешкоджає рибальству.

«Медуза на 95% складається з води. Якщо в місці, де рибалки хочуть ловити рибу, є медузи, то вони перекривають отвори в сітках і змушують рибалок витрачати більше палива. Часто рибалки навіть не можуть витягнути свої сіті», - розповіла науковиця.

Як вихід для покращення стану екосистеми Мармурового моря, Мелек Ішінібілір Окйар бачить запровадження серйозних заходів щодо його охорони.

Як повідомляв Укрінформ, вчені вважають, що Мармуровому морю загрожує нова екологічна катастрофа, оскільки після останнього забруднення слизом, у воді залишилися велика кількість біомаси, а забруднення моря триває.

Влітку цього року води Мармурового моря неподалік від Стамбула вкрилися слизом природного походження. Причиною забруднення Ердоган назвав стічні води, які потрапляли в море без очищення. Проєкт по очищенню Мармурового моря від слизу на особистому контролі президента Туреччини. Експерти сумніваються в тому, чи зможе Мармурове море як природна екосистема повернутися в "чистий" стан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-