ЄС запустив проєкт на €35 мільйонів для підтримки вакцинації в країнах Східного партнерства

ЄС запустив проєкт на €35 мільйонів для підтримки вакцинації в країнах Східного партнерства

Укрінформ
Європейська Комісія та Польща започаткували ініціативу зі спрощення доставки вакцин країнам Східного Партнерства на суму 35 мільйонів євро, що передбачає компенсацію витрат на доставку вакцин та їх вартість для залучених європейських країн.

Як повідомляє Укрінформ, про це в понеділок у Брюсселі після церемонії підписання відповідної фінансової угоди з Президентом польського BGK Bank заявив Єврокомісар з питань розширення та сусідства Олівер Варгеї, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Церемонія підписання та заяви сторін транслювалися у прямому ефірі на сайті мультимедійного порталу ЄС.  

«Ми започатковуємо ініціативу, над якою працювали разом з урядом Польщі та з банком BGK, і дуже раді, що можемо досягти результату перед Різдвом. Ми зможемо доставляти більше вакцини для наших партнерів на Сході, це буде більш проста, більш швидка процедура, та якщо говорити про гроші – більш дешева... За допомогою наших польських друзів ця регіональна ініціатива на 35 мільйонів євро має покрити всі витрати, що пов’язані з наданням вакцин та їх поширенням. Це означає, що ми платитимемо за доставку, за самі вакцини, щоб зробити їх навіть доступнішими для країн», - зауважив Єврокомісар.

За його словами, кожна нова хвиля пандемії COVID-19 лише підкреслює невідкладність прискорення процесу вакцинації. Така термінова необхідність, вважає Варгеї, не зазнала жодних змін із появою нового варіанту Омікрон, оскільки вакцинація залишається єдиним рішенням для цієї проблеми.

«Лише вакцинація може врятувати всіх нас. При цьому ми говоримо про наших партнерів на Сході, де середній рівень вакцинації становить лише 28 відсотків. Тож саме зараз час, щоб допомогти їм підвищити цей рівень вакцинації та забезпечити вакцинацію для кожного», - додав Варгеї.

Він нагадав, що ЄС уже надав країнам Східного Партнерства допомогу в боротьбі з пандемією COVID-19, включаючи маски, захисний одяг, апарати ШВЛ та інше обладнання, а також більше 13 мільйонів вакцин через ініціативу COVAX. Нова програма, що презентована сьогодні, дозволить значно збільшити обсяг вакцин, що передаватимуться країнами ЄС країнам-партнерам на Сході.

«Міністерство закордонних справ Польщі прийматиме запити від країн-партнерів та буде міністерством, що підтримуватиме контакт з виробниками, в той час, як банк BGK буде використовувати наші внески для компенсації країнам-членам, та організовувати перепродаж вакцин. Тож ми маємо доброго виконавчого партнера, що дуже важливо для всього проєкту», - додав Єврокомісар.

Варгеї зауважив, що перша доставка включатиме передання 400 000 доз вакцини Pfizer-BioNTech, що надаються Португалією Вірменії. Далі можуть передаватися вакцини й від інших виробників та країн.

«Це також є важливим послання до саміту Східного Партнерства, який відбудеться вже цього тижня. Ми сподіваємося, що ми матимемо згодом набагато більше доставок вакцини», - підкреслив Варгеї.

Як повідомлялося, 15 грудня у Брюсселі відбудеться 6-й саміт Східного Партнерства, який має визначити перспективу цієї програми ЄС на наступне десятиліття. Зокрема, сторони обговорять взаємодію у боротьбі з пандемією COVID-19 та у подоланні її економічних та соціальних наслідків.

Фото: PA Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-