Земан відмовився затверджувати нового главу МЗС Чехії

Земан відмовився затверджувати нового главу МЗС Чехії

Укрінформ
Президент Чехії Мілош Земан відмовився призначати Яна Ліпавського на посаду міністра закордонних справ.

Про це йдеться у повідомленні на сайті президента Чехії, передає Укрінформ.

Як зазначається, Земан мотивував своє рішення низькою кваліфікацією кандидата, його «дистанціюванням» від Вишеградської четвірки та Ізраїлю, а також позицією в питанні судетських німців.

Аналітики, втім, не сумніваються, що йдеться про розбіжності в поглядах на пріоритети зовнішньої політики.

Призначений прем’єр Чехії  Петр Фіала у Твіттері поінформував, що оголосить наступні кроки в понеділок після чергової зустрічі з главою держави. Він не виключає звернення до конституційного суду в разі, якщо президент не призначить усіх міністрів нового уряду «пакетом».

«Конституційному суду слід раз і назавжди розв'язати питання компетенції при призначенні нових членів уряду», - написав Фіала.

Земан, який нещодавно вийшов з лікарні, де перебував півтора місяця, зустрівся з усіма кандидатами на посади міністрів протягом 29 листопада - 10 грудня (при цьому на зустрічах він перебував у захисному «коробі» з плексигласу). Зауваження він мав до кількох кандидатів, але категорично відмовився призначити тільки Ліпавського.

Слід зауважити що цей політик, член Піратської партії, ще до офіційного висунення його кандидатури, висловився проти призначення кількох послів Чехії - у тому числі в Україні через його проросійську позицію.

Це не перший випадок, коли Земан виступає проти пропозицій прем’єра щодо кандидатур міністрів. Фіала, який представляє коаліцію у складі п'яти політичних сил, та його політичні прихильники заявляють, що не мають наміру здавати позиції. У цій ситуації призначення нового уряду може розтягнутися на місяці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-