На островах поблизу берегів Шотландії знайшли меч доби вікінгів

На островах поблизу берегів Шотландії знайшли меч доби вікінгів

Фото
Укрінформ
На Оркнейських островах поблизу берегів Шотландії археологи знайшли вцілілий меч у похованні доби вікінгів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC

Повідомляється, що знахідку - важкий меч - ідентифікували приблизно 9 століттям. Аби зберегти його в якомога найкращому стані, меч підняли разом із шаром ґрунту і в такому вигляді транспортували до лабораторії, після чого продовжили розкопки. Зазначається, що гарда меча мала вишукані візерунки, які важко роздивитися через іржу.

«Цей меч є таким крихким, що ми поки навіть не знаємо, як він виглядає зі зворотнього боку, але дізнаємося про це вже в найближчі місяці. Залізо, з якого зроблений меч, сильно покрите корозією, багато деталей видно лише через рентген», - йдеться у заяві експедиції.

ЗМІ відзначає, що це поховання вперше розкопали ще у 2015 році. Археологи розраховують, що на місці поховання знайдуть також інші артефакти тієї доби. Зазначається, що раніше поблизу було знайдено човен вікінгів, а також ще одне поховання, у якому також лежала зброя. Як вважають археологи, ці могили належали норвезьким поселенцям, які першими прибули на Оркнейські острови.

Як повідомляє Укрінформ, норвезькі археологи знайшли низку так званих «довгих будинків» часів Залізної доби, у тому числі найбільшу таку споруду на всій території Скандинавії.  

Фото: AOC Archaeology

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-