Археологи знайшли найбільший у Скандинавії будинок часів Залізної доби

Археологи знайшли найбільший у Скандинавії будинок часів Залізної доби

Фото
Укрінформ
Норвезькі археологи знайшли кілька так званих довгих будинків часів Залізної доби, у тому числі найбільшу таку споруду на всій території Скандинавії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Associated Press.

Сьогодні археологи за допомогою спеціальних радарів знайшли комплекс «довгих будинків» у південно-східній частині Норвегії, неподалік Г’єллестаду за 86 кілометрів від Осло. Раніше у цьому районі був знайдений корабель вікінгів. Неподалік також знайшли поховання тієї ж доби.

«Ми знайшли кілька будівель, усі з них – типові «довгі будинки» Залізної доби, північніше від місця знайдення корабля. Найцікавішою знахідкою став будинок довжиною у 60 метрів і 15 метрів завширшки. Поки що це найбільший такий будинок, знайдений у Скандинавії», - сказав археолог Ларс Густавсен з норвезького Інституту досліджень культурного спадку.

Він додав, що наразі науковці досліджують, яку роль могло відігравати поселення в Г’єллестаді.

ЗМІ зазначає, що найближчим часом Інститут розпочне розкопки у цьому місці. Вони пройдуть у рамках великого історичного проєкту «Viking Nativity». «Ми не знаємо вік цих будинків, функцію, яку вони виконували. Археологічні розкопки та датування дозволять нам дати відповідь на ці питання», - сказала журналістам дослідниця Сігрід Гундерсен.

Як повідомляв Укрінформ, в Іспанії знайшли старий іберійський меч фалькату, виготовлений більше 2000 років тому.

Фото: ARILD L. TEIGEN/VIKEN FYLKESKOMMUNE, ODA ELISE SVELSTAD / NRK

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-