Китай утримує під арештом найбільше журналістів у світі – правозахисники

Китай утримує під арештом найбільше журналістів у світі – правозахисники

Звіт
Укрінформ
Правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) оприлюднила звіт, згідно з яким у Китаї перебувають під арештом щонайменше 127 журналістів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC із посиланням на звіт RSF.

RSF помістили Китай на 177 місце зі 180 у Світовому індексі вільної преси, всього на дві сходинки вище від Північної Кореї. Автори звіту відзначають, що влада Китаю проводить «безпрецедентну кампанію з репресій» проти журналістів.

Також зазначається, що ситуація погіршилася з початком пандемії COVID-19. Як вказують автори звіту, щонайменше 10 журналістів та блогерів були заарештовані за те, що розповідали про спалах захворювання у місті Вухань.

Одна з них, колишня юристка Жань Жан, була ув’язнена за її репортажі з Вухані у лютому 2020 року, які розходилися з офіційною точкою зору КНР. Її звинуватили у «провокаціях та підбурюванні населення», що є звичайним звинуваченням проти активістів.

ЗМІ відзначає, що у звіті RSF йдеться також про те, як китайська влада використала боротьбу з тероризмом як привід для арештів уйгурських журналістів у Сіньцзяні, де проводяться системні переслідування місцевих активістів.

Зазначається, що КНР тиснула також на західних журналістів, які писали про переслідування уйгурів. Зокрема у звіті згадується арешт журналістки пекінського відділення Bloomberg Гейз Фен наприкінці 2020 року.

Як повідомляв Укрінформ, Twitter заблокував тисячі акаунтів,  з яких поширювалася китайська пропаганда та заперечувалися утиски прав людини у Сіньцзяні.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-