Євросоюз продовжив на рік санкції за порушення прав людини

Євросоюз продовжив на рік санкції за порушення прав людини

Укрінформ
Рада ЄС у понеділок ухвалила рішення про продовження санкцій проти фізичних та юридичних осіб, відповідальних за серйозні порушення прав людини в різних країнах, на один рік – до 8 грудня 2022 року

Про це повідомляється на сайті Європейської ради, передає Укрінформ.

«Сьогоднішнє рішення підтверджує зобов’язання ЄС засуджувати порушення та зловживання щодо прав людини, де б вони не відбувалися, використовуючи всі інструменти, водночас підтверджуючи, що права людини є універсальними, неподільними, взаємозалежними та взаємопов’язаними», - заявила Рада ЄС.

Таким чином, санкції продовжуватимуть застосовуватися до всіх 14 фізичних і 4 юридичних осіб з Китаю, Північної Кореї, Лівії, Росії, Південного Судану та Еритреї. 

Як повідомлялося, 2 березня Рада ЄС застосувала обмежувальні санкції в рамках Глобального режиму санкцій ЄС проти чотирьох ключових чиновників РФ за серйозні порушення прав людини. Серед них - голова СК РФ Олександр Бастрикін, генпрокурор Ігор Краснов, командувач нацгвардією РФ Віктор Золотов та вже колишній голова ФСВП РФ Олександр Калашніков (звільнений з посади у листопаді 2021 року після оприлюднення відео тортур у російських тюрмах – ред.).

Ці особи включені до санкційного списку за їх роль у свавільному арешті, засудженні та ув’язненні Олексія Навального, а також за участь у репресіях проти учасників мирних демонстрацій на знак протесту проти незаконного арешту російського опозиційного політика.

Окрім цих чотирьох чиновників, до санкційного переліку входять два поліцейських з російської Чечні за переслідування та застосування тортур проти представників ЛГБТ-меншини.

Глобальний режим санкцій ЄС був запроваджений 7 грудня 2020 року та надав ЄС можливість притягувати до відповідальності осіб та установи, державних та недержавних акторів, причетних до серйозних порушень прав людини по усьому світові. Санкції передбачають заборону на подорожі, заморожування активів та заборону на надання включеним до переліку особам та установам будь-яких фінансових ресурсів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-