Торік країни ЄС витратили на оборону рекордні €198 мільярдів

Торік країни ЄС витратили на оборону рекордні €198 мільярдів

Звіт
Укрінформ
У 2020 році країни Європейського Союзу витратили майже 200 мільярдів євро на оборону, що є найбільшою сумою за весь час, але уряди менше вкладаються у спільні проєкти.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters із посиланням на звіт Європейського оборонного агентства (EDA).

Повідомляється, що EDA оприлюднило звіт, у якому проаналізовані витрати країн ЄС за 2020 рік. Згідно з цим звітом, минулого року на оборону витратили 198 мільярдів євро, що стало на 5% більше, ніж у 2019 році.

Також у звіті підраховано, що витрати на оборону становлять близько 1,5% від загального бюджету країн ЄС, тоді як необхідний мінімум оборонних витрат для членів НАТО становить 2%.

Автори звіту відзначають, що країни ЄС витрачають все більше на власні проєкти та все менше – на кооперацію та співпрацю між собою та зі США.

«Тренд на зменшення витрат на європейське співробітництво є особливо тривожним», - зазначає один з авторів звіту, генеральний директор EDA Джирі Седіві.

У звіті зазначається, що наразі в ЄС йде співпраця над приблизно 60 спільними проєктами у сфері оборони, але вони не завжди отримують належне фінансування, оскільки країни надають перевагу витратам на власні проєкти та закупівлі зброї та техніки.

ЗМІ зазначає, що звіт за 2021 рік буде оприлюднений наприкінці наступного року.

Як повідомляв раніше Укрінформ, Франція підписала з Об’єднаними Арабськими Еміратами рекордну угоду щодо продаж 80 французьких винищувачів «Рафаль».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-