Канцлер Австрії заявив про готовність скласти повноваження

Канцлер Австрії заявив про готовність скласти повноваження

Укрінформ
Федеральний канцлер Австрії Александер Шалленберг повідомив про готовність скласти повноваження, тільки-но Австрійська народна партія (АНП) обере керівника на заміну Себастіану Курцу.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це йдеться у заяві Шалленберга, поширеній австрійськими ЗМІ.

«Я твердо переконаний, що обидві посади - глави уряду й очільника найсильнішої федеральної партії Австрії - мають бути поєднані в одній особі», - заявив він.

За словами Шалленберга, він погодився обійняти посаду канцлера на дуже складному етапі для уряду та АНП, членом якої він став віднедавна. При цьому не уточнив, чи прагне повернутися на попередню посаду глави МЗС.

Колишній міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг склав присягу канцлера лише 11 жовтня. Попередній очільник уряду Себастіан Курц пішов у відставку на тлі розслідування антикорупційної прокуратури проти нього та осіб з його оточення.

Заява Шалленберга з'явилася через кілька годин після того, як Курц заявив, що йде з посад голови АНП та керівника парламентської фракції – і взагалі залишає політику. Таке рішення Курц мотивував прагненням приділити більше часу сім’ї (у нього нещодавно народився син), а також втратою «пристрасті до політики» на тлі неправдивих, за його словами, обвинувачень прокуратури.

У четвер також стало відомо, що політику залишає міністр фінансів Австрії, лідер віденського осередку АНП Гернот Блюмель, який вважався особою з найближчого оточення Курца (проти нього теж веде розслідування антикорупційна прокуратура). У відеозверненні Блюмель заявив, що хоче зосередитися на сім’ї, яка потерпає через його політичну діяльність.

За інформацією австрійських ЗМІ, у п’ятницю керівництво АНП на засіданні має визначити, хто стане її новим керівником. Найімовірнішим кандидатом на посади голови цієї політичної сили і водночас федерального канцлера називають міністра внутрішніх справ Карла Негаммера.

Як повідомляв Укрінформ, 9 жовтня канцлер Австрії Себастіан Курц заявив  про відставку на тлі розслідувань антикорупційної прокуратури проти нього та осіб з його оточення. При цьому він залишався головою Австрійської народної партії та став очільником її парламентської фракції. Уряд очолив міністр закордонних справ Александер Шалленберг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-