Канцлер Австрії подав у відставку на тлі корупційних розслідувань

Канцлер Австрії подав у відставку на тлі корупційних розслідувань

Укрінформ
Федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц залишає посаду на тлі розслідувань антикорупційної прокуратури проти нього та осіб з його оточення, що спричинило урядову кризу в країні.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про свою відставку Себастіан Курц оголосив у спеціальній заяві у суботу ввечері.

“У ці важкі часи не потрібно думати про особисті чи партійні інтереси, як і не слід вдаватися до різних політичних тактик, оскільки моя країна є важливішою для мене, ніж моя особа. Все, що зараз потрібно – це стабільні взаємовідносини. І тому з метою розв’язання патової ситуації я хочу звільнити місце, щоб запобігти хаосу та забезпечити стабільність", - заявив Курц.

За його словами, зараз особливо необхідно "забезпечити стабільність та відповідальність для того, щоб подолати нинішню фазу пандемії якнайкращим чином, а також, щоб забезпечити те, щоб економічний ріст, який вже розпочався, дійшов до усіх людей і щоб усі від цього отримали вигоду".

Курц повідомив, що залишається головою "Австрійської народної партії" (ÖVP) і надалі повернеться до парламенту як очільник парламентської фракції ÖVP.

Поруч з цим, він поінформував, що як голова найбільшої політичної сили країни вже запропонував федеральному президенту Австрії кандидатуру міністра закордонних справ Александера Шалленберга у якості нового глави уряду.

За його словами, Шалленберг продемонстрував свою ефективність на посаді глави МЗС та має дипломатичний хист, який, вочевидь, буде потрібен для відновлення довіри між партнерами по коаліції – ÖVP та партією "Зелені". Також Себастіан Курц заявив, що закликав усіх членів урядової команди від "Австрійської народної партії" продовжувати свою роботу у складі коаліції із "Зеленими".

При цьому, відставка канцлера не означає, що він визнав висунуті проти нього обвинувачення: у своїй заяві Себастіан Курц знову назвав їх хибними та повідомив про наміри довести свою невинуватість.

Читайте також: В Австрії - коаліційна криза через розслідування проти канцлера

Як повідомляв Укрінформ, прокуратура Австрії у справах економічних та корупційних злочинів (WKStA) провела 6 жовтня низку обшуків в головному офісі "Австрійської народної партії" (ÖVP), міністерстві фінансів, а також у канцелярії федерального канцлера, голови ÖVP Себастіана Курца. Обшуки у людей з близького оточення Курца були пов’язані із нібито фінансуванням міністерством фінансів у 2016 та 2018 роках маніпулятивних соцопитувань на користь майбутнього канцлера, нового лідера ÖVP Себастіана Курца.

Ще раніше WKStA обвинуватила канцлера Курца у дачі неправдивих свідчень у парламентській слідчій комісії. У прокуратурі підозрюють активну участь Курца у реформі державної холдингової компанії ÖBAG, яка керує частками Республіки Австрія у низці компаній на загальну суму у близько 23 млрд євро, та його причетність до призначень керівником цього холдингу свого знайомого Томаса Шміда. Канцлер був опитаний суддею у цій справі на початку вересня.

Після проведених у середу обшуків лідер "Зелених", віцеканцлер Вернер Коглер заявив, що "дієздатність федерального канцлера поставлено під сумнів". У партії заявляли, що готові продовжувати коаліцію з ÖVP лише за умови, якщо Себастіан Курц залишить посаду глави уряду.

На цьому тлі у вівторок, 12 жовтня, у парламенті Австрії мало відбутися ініційоване опозицією голосування щодо висловлення недовіри канцлеру Себастіану Курцу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-