В Австрії - коаліційна криза через розслідування проти канцлера

В Австрії - коаліційна криза через розслідування проти канцлера

Укрінформ
Розслідування прокуратури з питань корупційних та економічних злочинів Австрії (WKStA) проти осіб з оточення федерального канцлера Себастіана Курца і його самого спричинило коаліційну кризу в республіці.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, у четвер дієздатність канцлера поставили під сумнів партнери по коаліції з партії "Зелені".

"Досягнуто нового виміру. Враження – руйнівне, факти слід повністю з'ясувати. Саме цього очікують люди в Австрії. Ми не можемо повернутися до порядку денного. На цьому тлі дієздатність федерального канцлера ставиться під сумнів. Ми маємо забезпечити стабільність і порядок ", - заявив у спеціальній заяві лідер "Зелених", віцеканцлер Вернер Коглер, коментуючи проведені у середу обшуки.

Читайте також: Соціал-демократи перемогли на виборах до німецького Бундестагу

Він вказав на те, що у постанові прокуратури про обшуки, які пройшли 6 жовтня у головному офісі очолюваної Курцем "Австрійської народної партії", Міністерстві фінансів та федеральній канцелярії, йдеться про "ймовірну корупційну поведінку найближчого оточення канцлера".

З огляду на ситуацію, що склалася, віцеканцлер заявив про необхідність проведення консультацій з лідерами інших партій у парламенті. "Ми несемо спільну відповідальність за нашу країну. Ми повинні працювати спільно заради забезпечення стабільності та внесення ясності. І саме тому я хотів би порадитися з усіма партіями про подальший порядок дій усіх сторін", - заявив лідер "Зелених".

Також після того, як стало відомо про корупційне розслідування проти канцлера Курца та його близького оточення, федеральний президент Австрії Александер Ван дер Беллен повідомив про індивідуальні переговори з усіма лідерами парламентських партій, які пройдуть у четвер та п’ятницю. Першим у четвер австрійський президент прийняв у себе лідера "Зелених", віцеканцлера Коглера. Ввечері у четвер Александер Ван дер Беллен також проведе зустріч із Себастіаном Курцем.

Читайте також: Після епохи Меркель: чого чекати Україні від майбутніх німецьких змін

Опозиційні партії в парламенті Австрії вже заявили про необхідність відставки федерального канцлера. Втім, сам глава уряду та лідер ÖVP Курц відкинув усі висунуті проти нього обвинувачення та заявив, що має намір залишатися на посаді, як і продовжувати коаліцію із "Зеленими". На його підтримку також вже виступили члени уряду, які представляють "Австрійську народну партію": вони заявили, що "участь ÖVP у федеральному уряді можлива лише виключно зі Себастіаном Курцем на його чолі".

Як повідомляв Укрінформ, прокуратура Австрії у справах економічних та корупційних злочинів (WKStA) провела у середу, 6 жовтня, низку обшуків в головному офісі "Австрійської народної партії" (ÖVP), Міністерстві фінансів, а також у канцелярії федерального канцлера, голови ÖVP Курца. Обшуки у людей з близького оточення Курца були пов’язані із нібито фінансуванням Міністерством фінансів у 2016 та 2018 роках маніпулятивних соцопитувань на користь майбутнього канцлера, нового лідера ÖVP Себастіана Курца.

Ще раніше WKStA обвинуватила канцлера Курца у неправдивих свідченнях, наданих парламентській слідчій комісії. У прокуратурі підозрюють активну участь Курца у реформі державної холдингової компанії ÖBAG, яка керує частками Республіки Австрія у низці компаній на загальну суму у близько 23 млрд євро, та його причетність до призначень керівником цього холдингу свого знайомого Томаса Шміда. Канцлер був опитаний суддею у цій справі на початку вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-