Міятович занепокоєна відсутністю гарантій доступу правозахисників до кордону з Білорусю

Міятович занепокоєна відсутністю гарантій доступу правозахисників до кордону з Білорусю

Укрінформ
Прийняті у Польщі поправки до закону про захист державного кордону матимуть негативний вплив на забезпечення свободи пересування, зібрань і вираження поглядів на східному кордоні Польщі.

Про це йдеться у заяві комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович, передає Укрінформ.

«Поправки до закону Польщі про захист державного кордону, прийняті вчора, фактично продовжують дію багатьох обмежувальних заходів, запроваджених надзвичайним станом у країні, що негативно впливає на свободу пересування, зібрань і вираження поглядів на східному кордоні Польщі», - йдеться у зверненні.

За словами Міятович, під час нещодавнього відвідання Польщі вона помітила негативний вплив ужитих заходів на доступність гуманітарної допомоги, доступ журналістів і прозорість ситуації, а також на діяльність правозахисників і добробут місцевого населення. «Викликає глибоке занепокоєння те, що згідно з новим законодавством доступ журналістів до кордону залежатиме від спеціальних дозволів, а доступ гуманітарних організацій, правозахисників та спостерігачів за дотриманням прав людини прямо не гарантується», - заявила комісар РЄ.

На її думку, прийняті зміни до польського законодавства означають, що робота щодо захисту прав мігрантів і біженців, запобігання незаконній практиці видворення та забезпечення контролю громадськості за ситуацією з правами людини на прикордонних територіях ще більше буде пов'язане з труднощами та особистим ризиком.

Як повідомлялося, нижня палата парламенту Польщі проголосувала за зміни до закону про захист державного кордону, які були одразу схвалені президентом. Сейм відхилив запропоновані сенатом зміни, зокрема ту, яка дозволяла б журналістам вільний доступ до обмежених зон. Згідно з новими правилами, для роботи в прикордонній зоні журналістам потрібен дозвіл керівника прикордонної застави.

На підставі змін до закону глава МВС Польщі Маріуш Камінський підписав розпорядження про заборону щодо перебування сторонніх осіб у прикордонній зоні з Білоруссю на три місяці, а також заборонив стороннім носіння зброї у прикордонній зоні. Заборона на перебування у прикордонній з Білоруссю зоні не стосуватиметься осіб, які там проживають або працюють, екстрених служб, а також служителів релігійних культів.

Міграційна криза на білорусько-польському кордоні триває від серпня. Польща звинувачує Білорусь у навмисно створеному міграційному тиску.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-