Австрійську контррозвідку реформували у нову спецслужбу

Австрійську контррозвідку реформували у нову спецслужбу

Укрінформ
В Австрії з 1 грудня почало роботу Управління державної безпеки та розвідки (DSN), яке створено на базі Відомства із захисту конституції та боротьби з тероризмом (BVT).

Як передає Укрінформ, про завершення реформи контррозвідки та створення нової спецслужби повідомив на пресконференції у Відні федеральний міністр внутрішніх справ Австрії Карл Негаммер.

"З точки зору безпекової політики, 1 грудня 2021 року є особливим історичним днем: службу конституційного захисту повністю перебудовано і вона відновила свою роботу", - заявив міністр.

Основна суть реформи поліцейсько-контррозвідувальної служби BVT полягала у розмежуванні функцій державної безпеки та розвідувальної діяльності: у DSN ці два компонента будуть чітко відокремлені, кожен з них куруватиме один із заступників директора нової спецслужби. Відповідальні за державну безпеку підрозділи DSN займатимуться запобіганням атак та усуненням загроз конституційному устрою країни, проведенням кримінальних розслідувань. Розвідувальна служба відповідатиме за збір та аналіз інформації, дослідження та оцінку загроз.

Очікується, що кількість співробітників DSN зросте майже удвічі. Старих співробітників BVT чекає переатестація, нових набиратимуть за оновленими правилами відбору та пильнішою перевіркою.

Очільником Управління державної безпеки та розвідки став Омар Хайджаві-Пірхнер, який до цього очолював карний розшук у федеральній землі Нижня Австрія. Він заявив, що серед головних своїх завдань вбачає, окрім повного відновлення довіри до DSN з боку партнерських служб та громадськості, захист від загроз конституційного устрою країни, боротьбу з тероризмом та викликами демократичній правовій державі у сфері правого екстремізму та будь-якого іншого екстремізму з боку радикальних противників коронавірусних заходів.

Як відомо, раніше Відомство із захисту конституції та боротьби з тероризмом (BVT) Австрії потрапило у ряд скандалів, у т.ч. щодо можливого російського шпигуна у його рядах та зливу російській стороні конфіденційних даних. Також у лютому 2018 року, коли в уряді була правопопулістська та проросійська "Австрійська партія свободи", у штаб-квартирі BVT пройшли обшуки, під час яких було вилучено секретну документацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-