Європейський регулятор: вакцинація – ключовий елемент у боротьбі з мутацією коронавірусу

Європейський регулятор: вакцинація – ключовий елемент у боротьбі з мутацією коронавірусу

Укрінформ
Вакцинація залишається ключовим елементом проти поширення інфекції COVID-19, та навіть в умовах поширення нових варіантів вірусу надійно захищає людей від важких форм хвороби та їх наслідків.

Про це сьогодні у Брюсселі під час виступу на засідання комітету Європарламенту з довкілля, здоров’я та продовольчої безпеки заявила виконавчий директор Європейського агентства з лікарських засобів Емер Кук (Emer Cooke), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо набагато більше інструментів зараз, ніж ми мали минулої зими, при цьому ключовим інструментом залишаються вакцини… Ми маємо працювати навіть більш напружено, щоб підняти рівень вакцинації в Євросоюзі, особливо в тих країнах, де цей рівень є небезпечно низьким. Це особливо важливо, коли ми маємо справу з (новим штамом) Omicron», - наголосила Кук.

Вона навела приклад – в Ірландії, де рівень вакцинації є одним із найвищих в Європі та сягає 93 відсотків дорослого населення, смертність на 1 мільйон населення за минулі 14 днів не перевищувала показник у 15 випадків. В двох інших європейських країнах, яка керівниця ЕМА не назвала, де рівень вакцинації є нижчим за 50 відсотків, такий показник був більше як 250 смертей на один мільйон населення.

"Ми продовжуємо спостерігати, що, за наявними даними, авторизовані вакцини є ефективними, вони продовжують рятувати людей від важких форм захворювання. Навіть якщо нові варіанти набудуть більшого поширення, вакцини, які в нас є, будуть продовжувати забезпечувати захист», - додала виконавчий директор ЕМА.

Вона підтвердила, що ефективність дії вакцин знижується з часом, тому дедалі є очевидним, що люди мають продовжувати такий захист за рахунок бустерних (додаткових) доз вакцини.

«У жовтні ми рекомендували використання бустерних доз для людей, старших за 18 років, після вакцинації двома дозами mRNA-вакцин. Триває вивчення даних для подібної рекомендації для вакцини Janssen (Johnson & Johnson). Результати клінічних випробувань демонструють, що бустерні дози відновлюють та продовжують захист від інфекції. ЕМА також розглядає можливість змішаного використання вакцин, коли бустерна доза може відрізнятися від вакцин первинного щеплення. Дослідження свідчать, що таке щеплення може відновлювати захист такою ж мірою ефективно, як щеплення первинною вакциною», - повідомила Емер Кук.

Вона нагадала, що минулого тижня експерти ЕМА рекомендували поширити використання вакцини Pfizer-BioNTech для дітей від 5 років. Такий крок є важливим для подолання четвертої хвилі вірусу, через яку проходять більшість європейських країн. Діти такого віку, за словами керівниці ЕМА, отримуватимуть третину від «нормальної» дорослої дози вакцини.

«Ми маємо дуже обнадійливі новини щодо випробувань двох антивірусів орального застосування, які розробляються компаніями, відповідно, Merck та Pfizer. Безумовно, оральне лікування є простішим за застосування ін’єкцій, і може забезпечити набагато кращий доступ до піклування про пацієнтів. Ми наразі вивчаємо наукові дані. Наша незалежна оцінка щодо ефективності таких вакцин та ймовірних ризиків є дуже важливою для рішення рекомендувати їх ринкову авторизацію або ж ні», - сказала Кук.

Як вже повідомлялося, за даними Worldometer, станом на 30 листопада у світі зафіксували 262 429 526 випадків зараження коронавірусом, з них 5 224 812 – летальних, одужали 236 988 470 осіб.

Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності (ECDC) повідомив, в 11 країнах ЄС та Європейської економічної зони зафіксували 44 випадки нового штаму коронавірусу Omicron

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-