НАТО готове розмістити у Латвії понад 40 тисяч військовослужбовців - Столтенберг

НАТО готове розмістити у Латвії понад 40 тисяч військовослужбовців - Столтенберг

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що в разі потреби до Латвії можна буде за короткий термін відправити понад 40 тис. військовослужбовців.

Як передає Укрінформ, про це він сказав після зустрічі у Ризі з президентом Егілсом Левітсом, повідомляє Delfi.

Столтенберг підкреслив, що останніми роками НАТО значно збільшило свою присутність у Латвії - через агресивне ставлення Росії до України та незаконну анексію Криму в 2014 році, а також подальші провокації з боку РФ, спрямовані на дестабілізацію ситуації на сході України та підтримку місцевих проросійських бойовиків.

"Ми послідовно здійснюємо найбільш масштабне розширення загальної системи оборони з часів холодної війни. Бойові групи розгорнуті у країнах Балтії та Польщі. Ми посилили свою присутність як на морі, так і у повітрі. Ми також працюємо у тісній співпраці з союзниками в галузі навчання, яка спрямована на запобігання будь-якій загрозі для союзників, особливо на східному фланзі альянсу - у Балтійському регіоні», - пояснив генеральний секретар НАТО.

Читайте також: НАТО слід переглянути відносини з Білоруссю - Науседа

Він також наголосив, що з метою запобігання будь-якій конфронтації постійно аналізується необхідність подальшої активізації. Столтенберг зазначив, що НАТО забезпечить присутність військ союзників у Балтійському регіоні, щоб не допустити подальшого загострення ситуації на кордонах Латвії, Литви та Польщі. У ці країни будуть відправлені фахівці, які допоможуть розібратися із ситуацією на зовнішніх кордонах ЄС та з мігрантами. Він також нагадав, що відвідав разом із президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляйєн Латвію та Литву, щоб показати: і НАТО, і ЄК єдині у боротьбі проти гібридної атаки, спрямованої з боку Білорусі на країни, що входять до Північноатлантичного альянсу.

Як відомо, у Латвії на базі Адажі з 2017 року дислокується багатонаціональна бойова група НАТО для розширення присутності Альянсу у Латвії. Бойова група в Латвії очолюється Канадою і складається з понад 1500 військовослужбовців з Албанії, Чехії, Італії, Ісландії, Канади, Чорногорії, Польщі, Словаччини, Словенії та Іспанії, які служать у Латвії на ротаційній основі. Ця група бере участь у тренуваннях з Національними збройними силами Латвії, покращуючи оперативну сумісність з регіональними союзниками для реагування на виклики безпеки.

Читайте також: Генсек НАТО попередив Москву про наслідки у разі вторгнення в Україну

Як повідомлялося, 30 листопада - 1 грудня у Ризі відбудеться зустріч міністрів закордонних справ НАТО, які мають обговорити поточну ситуацію у сфері безпеки та підготовку до наступного саміту Альянсу в Мадриді.

Генеральний секретар НАТО запросив на зустріч у Ризі керівників зовнішньополітичних відомств України та Грузії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-